Ostim Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Altındal, ihracattaki düşüşün Ağustos ayında da sürdüğünü ifade ederek, “Üretimde ileri teknoloji kullanmaz, para kazandıracak üretim yapmazsak, ihracatta elde ettiğimiz gelir günden güne erir.” dedi. Altındal, bir yandan daha çok büyümek isterken, diğer yandan da ithal girdiye bu kadar bağımlı olmanın normal olmadığına dikkat çekti.

Türkiye’nin ihracatı Ağustos ayında yüzde 4,9 gerileyerek, 10.48 milyar dolar olması ile ilgili olarak konuşan OSTİM GİAD Başkanı Ali Altındal, Ankara dâhil en fazla ihracat yapan illerin büyük bölümünde ihracatın son aylarda gerilediğini söyledi. Altındal, şunları kaydetti: “İhracata dayalı büyüme modelini benimseyen bir ülke için yüzde 1’lik düşüş dahi çok önemlidir. OSTİM bugün Türkiye’nin en önemli üretim merkezleri arasında ve 100’den fazla ülkeye ihracat yapmaktadır. Ancak burada dahi arzu edilen ölçüde ileri teknolojiyle üretim yapıldığını söylemek mümkün değildir. Türkiye’nin artık katma değerli üretimle para kazandıracak üretim yapması gerekmektedir. Bunun için ihtiyaç duyduğu şey, hem teknoloji hem de yüksek teknolojidir. Bunlar olmaz ise ihracattan elde edilen gelirin günden güne erir, Türkiye ihracatta istediği rakamlara ulaşamaz."

BU KADAR İTHALAT NORMAL DEĞİL

Sanayileşen, gelişen ve ilerlemek isteyen Türkiye’nin, daha çok çalışması, daha fazla üretmesi ve gelir elde etmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Altındal, şu ifadeleri kullandı: “Bir yandan daha çok büyümek isterken, diğer yandan da ithal girdiye bu kadar bağımlı olmamız normal değildir. İthalata bağımlı olduğumuz için maliyetler yükselmekte, dolayısıyla ihracat rakamları gerilemektedir. Petrolde, enerjide, yedek parçada ve daha pek çok kalem sektör ve üründe ithale mahkum olmamız, kurlardaki muhtemel bir artışın; maliyetleri, satışı, karlılığı olumsuz etkilemesine yol açmaktadır. Yani yükselen döviz sadece borç yükümüzü arttırmamakta, yanı sıra farklı ekstra yükler getirmektedir."

YATIRIMCILARI ÜRKÜTMEMELİYİZ

OSTİM GİAD Başkanı Ali Altındal, Türkiye’nin sıcak paraya çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde, yatırımcıya güven verilmesi gerektiğini de söyledi. Altındal, şöyle devam etti: “Yatırımcı ürkmemeli, güvenle yol alabilmeli. Güvenle ilerlemesi için de önünü görmesi gerekli. Bugün siyasi belirsizlik ve bölgesindeki tehditler nedeniyle Türkiye, yatırımcılar için biraz sıkıntılı bir ülke. Bu sıkıntılı dönemi atlatmak için de hedefi bilmek, kaliteli eğitim ve ileri teknolojiye dayalı üretimle yolumuza devam etmek zorundayız.”