Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, sezonda otelleri doldurmak için yapılan indirimlerin turizm gelirlerinde büyük düşme oluşturduğunu söyledi.

Bölgede geçen yıla göre turizm gelirlerinde yüzde 40 oranında düşme olduğunu belirten Aydoğan, bunun da turizmcilerin ödemelerinde ciddi anlamda sıkıntılar oluşturduğunu ifade etti. Aydoğan, "Otellerin fiyat indirimi turizm gelirlerini yüzde 40 oranında düşürdü. Manavgat'ın geçen yıl turizm gelirlerinden elde ettiği 5 milyar doların 2 milyar doları fiyat indirimiyle buharlaştı. Antalya turizmcisi son 25 yılın en kötü turizm sezonunu yaşıyor. Turizmden 70 kalem sektör ekmek yiyor. Turizm gelirleri yüzde 40 oranında azalınca turizm işletmecisi otel mutfağına aldığı ürünleri ödemede zorlanıyor. Turizmciler bu sene çok sıkıntılı bir yıl geçiriyor." diye konuştu.

Dolar ve Euro'daki artışın otel girdi maliyetlerini de artırdığını vurgulayan Aydoğan, 1 Ocak'tan bu yana Türk lirasının uluslararası para birimleri karşısında yüzde 30 oranında değer kaybetmesinin girdi maliyetlerini daha da arttırdığını kaydetti.

Turizm gelirlerindeki yüzde 40 oranındaki kaybın piyasaları olumsuz etkilediğini dile getiren Aydoğan, şunları kaydetti: "Bu sene turizmcinin çift yönlü kaybı var. Hem fiyat indirimine bağlı kayıp hem de Türk lirasının dolar ve Euro karşısında değer kaybetmesiyle oluşan girdi maliyetleri yüksekliği. Turizm gelirleri düşünce otelci tedarikçilere para ödemede zorlanıyor. Sektör çok zor durumda. Ülkemizin acilen bir turizm politikasına ihtiyacı var. Turizm gelirleri düşmeye devam ederse Antalya sebze, meyve, küçükbaş, büyükbaş, tahıl, kümes hayvancılığı, narenciye üreticisi ve esnaf rahat olamaz. Turizmci gelir kaybından çarkı zor döndürüyor."

Bölgede Rus turist kaybının yüzde 30 seviyesinde olduğunu belirten Aydoğan, tatil yapan 4 milyon turistinde yüzde 28'ni Rusların oluşturduğunu hatırlattı.