Ankara Sincan Cezaevi'ne sefer düzenlenen bir otobüs hattının EGO Genel Müdürlüğü tarafından iptal edilmesi üzerine, yakınlarını ziyaret için cezaevine gitmek isteyen vatandaşlar mağdur oldu. Ailelerden kimisi otostop çekmek, kimisi de 3 kilometre uzunluğundaki Adalet Caddesi'ni yürüyerek cezaevine ulaşmak zorunda kalıyor.

Sincan Cezaevine giden ve yolcu yetersizliğinden 14 Mart 2015 tarihinde seferleri iptal edilen 557 numaralı belediye hattı ile cezaevine ulaşmak istelenler sıkıntı içinde kaldı. Bazı mahkum yakınları yolu otostop çekerek, bazıları yürüyerek bazıları ise taksi tutmak zorunda. Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine açıklama yapan Adalet Mahallesi Muhtarı Dilek Dolay, otobüs seferlerinin kaldırıldığı günden beri sıkıntı yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi: "Daha önceden Sıhhiye Adliye önünden geliyordu. 14 Mart 2015’ten itibaren araçlarımızı tamamen iptal ettiler. Vatandaşı mağdur ettiler. Ziyarete gelen insanlar şu anda mağdurlar. İstanbul yolu üzerinde inmek isteyen vatandaşımız olsun, öğrencimiz olsun imkanları kısıtlandı. Ulaşım sıkıntısı yaşıyoruz büyük ölçüde, bunun çözülmesini istiyoruz. Büyükşehirden mahallemiz adına ne olursa olsun hiçbir hizmet alamıyoruz."

"557 numaralı EGO otobüs hattı yoğun olmadığı için kaldırılmış." diye devam eden Dolay, "İnsanların buradan gelip giderken fazla kalabalık olmadığını söylüyorlar, o yüzden kestiler. Burada 9 cezaevi var, nasıl insan olmaz. Niye sadece 3 kilometrelik yolu kesiyorlar, otobüsü iptal ediyorlar. Bir söylesinler amaçları ne, ben anlayamadım. Defalarca dilekçe vermişim, defalarca vatandaşın mağduriyetini anlatmışım, biz burada bekleyip otostop çekmeye mecbur muyuz?" şeklinde konuştu.

'3 KİLOMETREYİ ZARAR SAYIYORLAR'

Sincan Cezaevi lojmanlarında ikamet eden Esat Karayel ise "Burada yaklaşık 6 bin mahkum var. Ziyaretlere ortalama dörder kişi geldiği zaman toplam 12 bin kişi yapar. 2 bin kişi de oturan var, 2 bin de çalışan var. 600’e yakın askeri personel var. 13 bin insan var. Bunları herhalde göz ardı ediyorlar ki EGO Genel Müdürü ne düşünüyorsa merkezden burası 3 kilometre, oradan buraya gelişi zarar sayıyorlar. Doğalgazlı otobüsler zarar ediyormuş 3 kilometre için." siteminde bulundu.

Bazı olaylara tanık olduğu için otobüsleri şikayet ettiğinin altını çizen Karayel, şunları kaydetti: "557 Sıhhiye otobüsleri şoför içeri dönüp soruyor. Cezaevine giden var mı? Kimseden ses yoksa direk geçiş yapıyor. Buradan gidecek vatandaşlar ne yapacak saatlerce burada bekliyor. Cumartesi günleri buranın hattı yarı yarıya düşülüyor. Pazar günü yarının yarısına düşürülüyor. Biz Başkent’te yaşıyoruz dememiz lazım. Burası Büyükşehir, Belediye köylere varana kadar hizmet verdiğini söylüyor, Ankara’nın göbeğine hizmet vermiyor, hizmetleri kesiyor, böyle hizmet yapacaklarsa bırakıp gitsinler."

Karayel, metro güzergahı üzerinde olan kişilerin metroyu kullandıklarına işaret ederek, "Onun haricindekiler bilmiyor. Vatandaş ters köşeye yatmış durumda. Cezaevine gideceğiz diyorlar Sıhhiye Adalet Sarayı'nın önüne oraya gidiyorlar. Otobüs iptal oldu. Buradan Yenikent’e oradan tekrar aktarma yapacaksınız diyorlar. Vatandaş geliyor ama bir sürü zorluk çekiyor." ifadelerini kullandı.

'CEZAEVİNE ULAŞMAK İÇİN 2 YA DA 2 VASITA DEĞİŞTİRİYORUZ'

Mahkum yakını olan Ali Gökkaya da cezaevine gelirken yaşadığı sıkıntıları, "Mamak’tan geliyorum. Buraya tek otobüs gelmiyor. Bir otobüs var, ona binmek zorunda kalıyoruz. yetiştin yetiştin yetişemedin ikinci otobüsü bekliyorduk. Hatların kaldırdığı söyleniyor. Metroyla gelmek istiyoruz. Batıkent’ten aktarmalı buraya kadar gelse 1.30 saatte Metro üzerinde n gelmesi gerekiyor. O zaman insanlar cezaevindeki görüşe yetişemiyorlar. Çoğu Ankaralı da bunu bilmiyor. 2 ya da 3 vasıta değiştiriyoruz, bu çok ciddi bir sıkıntı. Aynı zamanda da Anadolu’dan gelen inşalar arasında ayrı bir sıkıntı. Mesela şehirler arası otobüs işletmesinin önünde havaalanına giden araç var. Cezaevinden AŞTİ’ye giden bir hat olamaz mı? Bu verilemeyecek bir hizmet değildir. Kaldı ki o insanlar da kartlarını alarak cezaevine gelerek rahat rahat insanlarla görüşebilirler. EGO’ya sesleniyorum, Belediye Başkanına sesleniyorum: Lütfen bu konuda duyarlı olsunlar." çağrısında bulundu.