Ankara Dikimevi'nde belediye otobüsünün kaldırıma çıkarak yaptığı kazada ölen 12 kişinin ailelerine ve organlarını kaybeden ve yüzde 45 ‘iş göremez’ raporu alan yaralılara 100’er bin TL, ayakta tedavi görenlere ise 10’ar bin TL ödeme yapılacak.

Dikimevi Dikimevi Cemal Gürsel Caddesi üzerinde 12 kişinin hayatını kaybettiği, 12 kişinin de yaralandığı kaza, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ekim ayı ilk toplantısında gündeme geldi. Toplantıda 1 Ekim’de yaşanan kazada hayatını kaybeden ailelerin ve yaralananlarla ilgili tazminat davalarının uzun zaman alacağı göz önünde bulundurularak, kısa süre içerisinde nakdi yardım yapılması kararlaştırıldı. Belediye meclisi, EGO otobüsünün karıştığı kazada hayatını kaybedenlerin aileleri ile organlarını kaybedenlere 100'er bin lira, ayakta tedavi görenlere de 10'ar bin lira ödenmesini kararlaştırdı. Söz konusu önerge belediye meclisinde grubu bulunan AK Parti, CHP ve MHP gruplarının ortak önerisi şeklinde gündeme geldi ve oy birliğiyle kabul edildi.

CHP’Lİ YILMAZKAYA: 2015 YILINDA 7-8 BENZER OTOBÜS KAZASI OLDU

CHP Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Doğan Yılmazkaya, kazayla ilgili söz alarak belediyeye yönelik eleştirilerde bulundu. EGO otobüslerinin benzer ölümlü, yaralamalı çok sayıda kazaya karıştığını kaydeden Yılmazkaya, “Kazalardan siyaset yapmak gibi bir amacımız yok ancak bu kazalar peşpeşe olunca konuşmak boynumuzun borcu.” dedi.

2015 yılında benzer şekilde 7-8 kazanın meydana geldiğini kaydeden Yılmazkaya, “Bu kazaların nedeni şoför hataları mıdır? Otobüslerden kaynaklanan sıkıntılar mıdır? Bunun bir an önce EGO Genel Müdürlüğü tarafından tespit edilerek kamuoyuyla paylaşılmasını talep ediyoruz. Son yaşanan kazanın şoför hatasından mı yoksa otobüsün fren gazı sisteminden mi kaynaklandığı açıklanmamıştır.” ifadelerini kullandı. Belediye bünyesinde 2500 civarında şoför çalıştığını kaydeden CHP Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili, bu şoförlerin düşük ücretle istihdam edildiğini, gerekli eğitimlerin de verilmediğini savundu.

‘SÜREKLİ GAZ ALAN ARAÇ’ KATLİAM YAPTI

1 Ekim 2015 tarihinde Dikimevi Kavşağı'ndan seyir halindeki belediye otobüsü, şoförün kendisinden önce yaşanan bir kazanın ardından aniden sağa kırması ve kaldırıma çıkması ile önüne çıkan ağaç, insan, durak ne varsa altına alarak metrelerce sürüklemişti. Kaldırımda yürüyen ve durakta bekleyen 12 kişi feci şekilde hayatını kaybetmiş, 12 kişi de yaralanmıştı. Kazanın ardından söz konusu körüklü otobüslerin güvenliği de gündeme gelmişti. Söz konusu araçların ‘sürekli gaz alması’, yani gaz pedalının sonuna kadar basılı kalması durumunda olması nedeniyle kazaların meydana geldiği iddia edilmişti. Böyle bir durumda aracın frenleri işlevsiz kalıyor. Bu durumu bertaraf etmek için aracı boşa almak gerekiyor. Bunu da ancak tecrübeli şoförler biliyor. Bazı EGO şoförleri araçların ‘sıkıntılı’ olduğunu ve defalarca bu durumu bildirmelerine rağmen önlem alınmadığından yakınmıştı.