Bursa’da otomotiv devleri Renault ve Tofaş’ta başlayan iş bırakma eylemi, yedek parça firmasına da sıçradı. İki otomobil devindeki isyandan sonra bugün de otomotiv yedek parça firması Coşkunöz’de işçiler iş bırakma eylemi başlattı.

'Türkiye’nin Ditroit’i sayılan Bursa’da otomotiv devleri Renault ve Tofaş’ta başlayan iş bırakma eylemi giderek büyüyor. Yaklaşık bir haftadır devam eden zam isyanı diğer firmalara da sıçradı. Yaklaşık 1350 mavi yakalı işçinin eylem başlattığı fabrikada üretim durdu. Fabrika yönetiminin ise işçilere servislerine binerek evlerine gitmeleri ve Pazartesi günü işbaşı yapmaları şeklinde anons yaptığı belirtildi.

Dün geceden beri Coşkunöz fabrikasında da işçiler iş bırakma eylemi başlattı. Dün gece vardiyasına gelen işçiler içeri girmezken, içerdeki işçiler ise dışarı çıkmadı. İşçilerin isyanı devam ediyor. İşçiler "Direne direne kazanacağız", "Açlıktan ölmeyiz, davamızdan dönmeyiz", "Ölmek var dönmek yok" şeklinde slogan attı.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Coşkunöz fabrikası önünde toplanan işçiler, haklarını alıncaya kadar eyleme devam edeceklerini söyledi. İşçiler, Renault ve TOFAŞ işçileri gibi başlattıkları eylemi Bosch işçileriyle aynı şartlarda iyileştirme yapılıncaya kadar devam ettireceklerini kaydetti. Emeklerinin karşılığını istediklerini belirten işçiler, ayrıca Türk Metal Sendikası'nı istemediklerini söyledi.

BİR İŞÇİ ÇIKARILSIN BÜTÜN FABRİKALAR ÜRETİMİ DURDURACAK
Bosch sözleşmesinin baz alınarak kendilerine iyileştirme yapılmasını isteyen işçilerin sözcüsü Ceyhun Arslan, “Nasıl oradaki kardeşlerimize bir iyileştirme yapıldıysa biz de aynı şeyleri istiyoruz. Sonuçta bu bizim en doğal hakkımız. Biz de üretiyoruz, biz de kazanmak istiyoruz. Biz burada hakkımızı arıyoruz. Dün akşam saat 23.30 vardiyası dışarı çıkmadı ve yeni gelenler içeri girmedi. Bu eylemimiz bize yönetimden yazılı olarak haber gelene kadar devam edecek. Yaklaşık 1350 mavi yaka arkadaşımız devam ediyor.” dedi.

Kendilerine karşı ‘servislerinize binin pazartesi günü işbaşı yapın’ diye yönetim tarafından duyuru yapıldığını anlatan Arslan, “Arkadaşlarımızın hakkı için bu yola çıktık. Kimse bizi yıldıramaz, ekmeğinin peşindeki işçiyi kimse bitiremez. Ayrıca bizim Renault, Tofaş ve Coşkunöz olarak ortak aldıığımız bir karar var. Bugün Coşkunöz’de bir kardeşimizin kartı basmasın, işe alınmasın diğer fabrikalarda da aynı anda duruş yapacak, diğerlerinde de hep birlikte buna karşı çıkacağız.” uyarısında bulundu.

İşçilerin eylemi fabrika önünde devam ederken, Coşkunöz fabrika yönetimi ise yaptığı yazılı açıklama ile işçilere eyleme son verme çağrısı yaptı. Coşkunöz’den yapılan yazılı açıklamada, işçilerin isteklerinin kabul edilmeyeceği belirtilerek eyleme son verilmesi istendi. İşçilerle karşı karşıya gelmek istemediklerini belirten yönetim, işçilerden işlerinin başına geçmesini istedi.