Ankara’da yol kenarları, bir esnafın otoparkçı tarafından öldürülmesinin ardından Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla ücretsiz hale getirildi. Bugün itibariyle ücret almaması gereken eski otopark işletmecileri, sivil kıyafetlerle yol kenarlarında dolaşarak vatandaşlara çeşitli yıldırma taktikleri uyguluyor. Kendilerinin ve yakınlarının araçlarını enine park ederek iki aracın yerini kaplayan bazı otoparkçılar, böylelikle vatandaşların park etmesine engel oluyor. Bir vatandaş eski otoparkçının kendisine, “15 gün sonra otoparklar yine ücretli olacak. Otoparkların koordinasyonu ANFA’ya verilecek ama biz işleteceğiz. Yine bizimle muhatap olacaksınız.” dediğini anlattı.

Eski otoparkçılar yol kenarına park eden vatandaştan para almayı sürdürüyor

Otoparkçıların baskılarından bıktığı için 9 Temmuz'da yol kapatan ve yürüyüş yapan Rüzgarlı esnafı, otopark işletmecilerinin silahlı saldırısına uğramıştı. Mehmet Karagöz (21) isimli esnafın hayatını kaybettiği olaylar sonrasında Büyükşehir Belediye Meclisi, yol kenarlarının ücretsiz olması için karar almıştı. Karar bugün uygulanmaya başlandı. Ankara Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı, ücretsiz yapılan yol kenarlarından değnekçilerin otopark ücreti almaması için 200 kişilik denetim ekibi oluşturdu. Önceden yol kenarlarını otopark olarak işleten kişiler, karara rağmen yol kenarlarından ayrılmıyor. Sivil kıyafetle bölgede gezen eski otoparkçılar, kendi araçlarını ve yakınlarının araçlarını nizami olmayan şekilde park ederek vatandaşları zor durumda bırakıyor. Üç aracın park edebileceği yerlere tek aracı enine park eden bu kişiler, “Otopark ücretsiz olursa, işte böyle yer bulamazsınız.” algısı oluşturmaya çalışıyor.

VATANDAŞLARDAN ŞİKAYET YAĞIYOR

Bu taktiklerin uygulandığı yerlerden biri de Kızılay’ın en yoğun bölgelerinden biri olan Kumrular. Kumrular’da iş yeri bulunan vatandaşlar, sabah saatlerinde her zaman park ettikleri yol kenarlarına geldiklerinde gözlerine inanamadı. Bazı araçların enine park edildiğini gören vatandaşlar şaşkınlık yaşadı. Bir süre sonra bu araçların eski otoparkçılara ait olduğunu öğrenen vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi’nin 153 numaralı Mavi Masa birimini aradı. Bazı vatandaşlar da 155'i arayıp, durumu polise bildirdi. Bir vatandaş, eski otoparkçının kendisine, “15 gün sonra otoparklar yine ücretli olacak. Otoparkların koordinasyonu ANFA’ya verilecek ama biz işleteceğiz. Yine bizimle muhatap olacaksınız.” diyerek gözdağı verdiğini anlattı.