Haziran’da yapılacak milletvekilliği seçimlerinde olası bir şaibenin önüne geçmek amacıyla sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları sürüyor. Geçtiğimiz yıl yapılan yerel seçimlerde adını duyuran Oy ve Ötesi Derneği de, 120 bin üye ile sandıkları takip etmeye hazırlanıyor. Dernek başkanı Sercan Çelebi, “Bu seçimlerde bu kez 45 ilde yaklaşık 106 bin sandığa ulaşmayı hedefliyoruz. Bizim hiçbir siyasal parti ile ilgimiz bağımız yok.” dedi.

Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sercan Çelebi, dernek faaliyetleri hakkında Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) bilgi verdi. Derneği bir arkadaş grubu ile birlikte kurduklarını ifade eden Çelebi, “Aralık 2013 yılında bu platform kuruldu. İlk faaliyetimizi Aralık 2014’te yerel seçimlerde gösterdik. Yaklaşık 35 bin üyeye ulaştık bağımsız sandık müşahitliği için. Cumhurbaşkanlığı seçiminde aktif olduk. Sonra dernek olduk. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiye’nin 6 büyük ilinde görev aldık. Toplamda 45 bine yakın gönüllüyü bağımsız tarafsız şekilde sandıkların başına yerleştirdik. Seçimin daha şeffaf ve demokratik ortamda gerçekleşmesi için.” diye konuştu.

7 Haziran genel seçimlerinde aktif olarak faaliyet göstereceklerini belirten Çelebi, “Bu seçimlerde bu kez 45 ilde yaklaşık 106 bin sandığa ulaşmayı hedefliyoruz. Bizim hiçbir siyasal parti ile ilgimiz bağımız yok. Bu konuya çok dikkat ediyoruz. Hiçbir siyasi partiye karşı ya da taraf olarak kurulmadı bu dernek. Yaptığımız işi doğru yapmak için sonuçlarımızın etkili olabilmesi için de en büyük kırmızı çizgilerimizden bir tanesi budur.” ifadelerini kullandı.

Oy ve Ötesi’ne herkesin destekte bulunmasını isteyen Çelebi şöyle devam etti: “Bizim çağrımız istisnasız herkese. Her tipten katılımcımız oldu bugüne kadar. Birkaç istatistik vermek gerekirse, gönüllülerimizin üçte ikisi kadın. Yüzde 62’si 26 ile 45 yaş arasında. Dolayısıyla memleketin geleceği ile biraz daha ilgili olan endişesi olan katkıda bulunmak isteyen çözümün parçası olmak isteyen buna dahil oldu. İki büyük iş kolu var Oy ve Ötesi’nin içinde. Bir tanesi sandık başında bulunmak. Yani seçim günü sandık başında müşahit görevlendirmek. Bunlar bağımsız ve tarafsız olacak. Hem sandık sonuç tutanaklarının kopyalarını alıp, seçim sonuçlandıktan sonra birleştirme tutanakları seviyesinde YSK ile eş zamanlı olarak tutanakları birleştirmek, resmi yayınlanan tutanaklarla bizdeki tutanakları karşılaştırabilmek. Hem seçim gününe bakıyoruz. Hem de seçim sonrasında sistemde oluşabilecek hataların önlenmesini sağlıyoruz.”

Seçim öncesi yapacakları çalışma hakkında da bilgi veren Çelebi, “Bugüne kadar seçim öncesi bir çalışmamız olmamıştı ancak bu seçimle ilgili bir çalışmamız olacak. Biz seçim sonucunu doğrudan etkiyecek birkaç temel kriterin üzerine gideceğiz. Haziran ayı içinde seçimle ilgili bir şeffaflık raporu yayınlayacağız. Sonuca doğrudan etki edebilecek birkaç tane kritik noktada örneğin medya ve devlet kaynaklarının kullanımı gibi konularda siyasi partilerle sivil toplum kuruluşları ile bu konuyu değerlendireceğiz. Siyasi partiler sandık başlarında yeterli olmadığı zaman sandık başında dengesizlikler oluşuyor. Bizim doldurduğumuz boşluk bu.” şeklinde konuştu.

Haziran seçimlerinde 120 bin bağımsız gözlemciye ulaşmayı hedeflediklerini dile getiren Çelebi, “45 ilde 120 bin bağımsız gözlemci ile seçimi takip etmeyi hedefliyoruz. Bunun için birçok kişiye destek çağrısı yaptık. 298 sayısı seçim kanunu var, bu kanuna göre siyasi partiler sandık başlarında müşahitleri ile seçimi takip edebiliyorlar, biz bu kanuna göre sivil toplum olarak orada var olamıyoruz. Birçok siyasi partiden biz müşahit kartı alıyoruz. Hangi siyasi parti ile üyelerimiz rahat hareket edebiliyorsa o partiden kart alıp seçimi takip edebiliyorlar. Hem seçim günü gün içinde gelişen olaylara anında müdahale edebiliyoruz sayım işlemi bittikten sonra da müdahale edebiliyoruz. Tutanakların sadece fotoğraflarını değil ıslak imzalı tutanakların birer kopyasını alıyoruz. Fiziksel kopyasını alıyoruz. Olası uyuşmazlıkları bütün siyasi parti ve kamuoyu ile paylaşacağız. Avukatlarımız da seçim günü hazır olacak. Hukuk çalışma grubumuz bizi yönlendirecek.”