Oyuncu Barış Atay, Birgün gazetesindeki köşe yazısında başbakan olduğu dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle 7 bin 80 lira adli para cezasına çarptırıldı.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanık Atay ve taraf avukatları katıldı. Atay’dan şikayetçi olan Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan ve Yasin el Kadı ise duruşmaya gelmedi.

Mahkeme, Erdoğan ailesi ile Yasin el Kadı’nın şikayet üzerine açılan iki ayrı davanın birleştiğini ifade etti.

Atay’ın avukatları, müvekkilinin yazısının hakaret kapsamında değil basın ve fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Atay’ın yazısının ihbar niteliğinde olduğunu da belirten avukatlar, “Çünkü ülkeye girişi yasak bir şahsın otel lobisinde görüntülenmesi üzerine bir yorum yapılmıştır.” dedi.

Başbakan ve oğlunun kamu mallarının kullanımında yetkili kişiler olduğunu ifade eden avukat Ebru Timtik, “Bu tasarrufu nasıl yaptıkları konusunda bir değerlendirme varsa bunun elbette kamu yararı çerçevesinde ele alınması gerekir. Bu nedenle bu eleştirinin muhatabı olan kişilerin buna katlanma yükümlülüğü mevcuttur.” dedi. Timtik, Yasin el Kadı’nın sadece Türkiye’de değil birçok ülkede yargılama konusu olduğunu söyledi.

Müştekilerin avukatları sanıktan şikayetçi olduklarını belirtti ve cezalandırılmasını istedi. Yasin el Kadı’nın avukatı Yar müvekkilinin benzer suçlardan aklandığını söyledi. Sanığın yazısında müvekkilinin şüpheli olarak bahsedilmediğini kaydeden Serkan Yar, kesin bir şekilde finansör olarak bahsedildiğini ifade etti.

Hakim Abdurrahman Orkun Dağ, mahkemenin resen uygunluk kavramını değerlendirilebilmesi için Yasin el Kadı’nın avukatına müvekkilinin ne zaman terörü finanse edenler listesinden çıkarıldığını sordu. Kadı’nın avukatı Yar, bu konuda açıklama yapmayacaklarını belirtti.

Sanık Atay’ın avukatları, Yasin el Kadı’nın BM’nin teröre destek verenler listesinin 39. sırasında yer aldığını ifade etti.

Sanık Atay son savunmasında, üslup olarak biraz sert eleştiride bulunduğunu kaydetti. Atay, “Televizyon izlediğim zaman şunu görüyorum, bu durum artık iktidar için bir paranoya yurttaşlar içinse cadı avına dönüşme tehlikesi ile karşı karşıya.” dedi. Adalet sisteminin bir ailenin özel mahkemesi gibi işlev görmesinin kendisini rahatsız ettiğini söyleyen Atay, mahkeme kapısında asılı listeye bakıldığında böyle bir izlenim edindiğini kaydetti.

Mahkeme, Yasin el Kadı ve Bilal Erdoğan’a hakaret yönünden Atay’ın beraatine karar verdi. Erdoğan’a hakaret yönünden ise kamu görevlisine basın yoluyla alenen hakaret ettiği gerekçesiyle 354 gün adli para cezası veren mahkeme bunu 7 bin 80 lira para cezasına çevirdi. Cezanın 10 taksitle ödenmesi kararlaştırıldı.

Atay’ın Birgün gazetesinde ‘Ey hükümetin başı’ başlığı altında yazdığı köşe yazısındaki “…büyük uğraşlar sonucu bir nefret toplumu yarattın. Rant sağlamadığın alan kalmamışken sürekli birilerini suçlamaya devam ettin. Ama hepimiz tek bir lobi gördük. O da Bilal’in, en büyük terör finansörlerinden biri olan Yasin el Kadı’yla yolsuzluk planları yapmak için buluştuğu otel lobisi.” ifadeleri nedeniyle hakkında hakaret suçlamasından toplamda 7 yıla kadar hapis talebiyle dava açılmıştı.