Sağlık Bakanlığı, özel sağlık kuruluşlarına aşı ve antiserum ihtiyacını karşılayabilmesi için sıcak takip cihazı satın alınması zorunluluğu getirdi. Benzer bir sistemi yıllardır kullandıklarını belirten sağlık kuruluşu temsilcileri ise ürünün sadece bir firmadan 2 bin 928 liraya satılmasına karşı çıktı.

Bakanlıktan sağlık müdürlüklerine gönderilen yazıda, özel hastane, diyaliz merkezi, işyeri hekimi, özel muayene gibi özel sağlık kuruluşlarına verilen aşı ve antiserumların dağıtımı konusunda yeni bir sisteme geçildiği bildirildi. Aşı ve antiserum alınabilmesi için “Aşı Antiserum Soğuk Zincir ve Stok Takip Sistemi” adı verilen sistemin bütün özel sağlık kuruluşlarınca kurulması gerektiği ifade edildi.

Yazıda, “Kurumumuz tarafından Erbul-Ankaref-Udea iş ortaklığından tedarik edilen Aşı Antiserum Soğuk Zincir ve Stok Takip Sistemi 23 Ocak 2015 tarihinde faaliyete geçecektir. Özel sağlık kuruluşlarının aşı ve antiserum ihtiyacını Halk Sağlığı Müdürlüğümüzden karşılayabilmeleri için sisteme dahil olmaları gerekmektedir… Özel sağlık kuruluşlarının, Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden aşı ve antiserumları almaya devam edebilmesi için aşı dolaplarına, yüklenici firma ile irtibata geçerek Aşı Antiserum Soğuk Zincir ve Stok Takip Sistemi hizmet alım işi birim fiyatı üzerinden sıcaklık takip cihazını kurdurmaları hususunu bilgilerinize gereğini arz ederim.” ifadeleri kullandı. Sıcaklık takip cihazının KDV hariç 2 bin 928 lira olduğu belirtildi.

“BİZE ÜÇ FİRMA İSMİ VERİN”

Tek bir firma üzerinden satış yapılmasının tekel oluşturduğunu ifade eden sağlık kuruluşu temsilcileri, itirazlarını dile getirdi. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Başkanı Dr. Reşat Bahat, şöyle konuştu: “Biz özel sektör olarak diyoruz ki bize üç firma ismi verin bunların birinden satın alma yapalım. Ama biz bir firma ile anlaştık siz de buradan satın alın dendiğinde rahatsız oluyoruz. Bu fiyatı yüksektir, azdır diye söylediğim bir şey değil. Fiyatı önemli değil. Tek firma olmasından rahatsızlık duyduk. Onlar dediler ki ‘daha fazla firma vardı, bir firmaya indirdik, biz bundan satın alıyoruz ama siz isterseniz daha ucuzunu bulursanız alın’ dediler. Cevap tatmin ediciydi.”

“AİLE HEKİMLERİNİN TAKİP EDİLMESİ DAHA DOĞRU OLUR”

Bakanlığın aşıyı takip etmesinin doğal olduğunu belirten Dr. Bahat, “Bunun sıcaklık takibi gerekiyor. Ama özellikle aile hekimlerinde bunun takip edilmesinin daha doğru olacağına inanıyorum. Çünkü biz özel hastaneyiz, çift jeneratörümüz var, 24 saat kontrol ediyoruz. Biz de aksilik az olur. Aksiliğin fazla olacağı yerlerde titiz davranılmasını daha uygun görüyoruz.” diye konuştu.

“HER DOKTORUN ODASINA BİR CİHAZ BİZİ ZORLAR”

Hastanelere tek aşı dolabının yetmeyeceğini, her doktorun odasına bir aşı dolabı gerekebileceğini ifade eden Bahat, şöyle devam etti: “Her doktorun odasına bir aşı dolabı ise bizi çok zor duruma sokar. 10 tane çocuk uzmanı olan hastaneler var. Aşı odası diye bir oda da yok. Her doktor kendi odasında yapıyor aşıyı. Her doktorun odasına bir dolap, o dolabın içine bir sıcaklık takip cihazı olursa her hastane o zaman 40 bin liraya kadar para vermek zorunda kalacaktı. Ancak müsteşarımız bir hastaneye bir takip sisteminin yetebileceğini, her doktorun odasına gerek olmadığını söyledi. Fakat halk sağlığı ekipleri geldiğinde hastanelere sıkıntılar çıkartıyorlar.” Dr. Bahat, sistemin bu ay sonuna kadar her hastaneye kurulması zorunluluğu getirildiğini sözlerine ekledi.