Gerek ameliyat, gerekse uzun iyileşme süreci nedeniyle hastalar için karabasana dönüşen bel fıtığı ameliyatı artık gelişmiş tıbbı teknolojik cihazlar sayesinde kabus olmaktan çıktı. Özel Erzurum Şifa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji servisi, Türkiye'de sayılı hastanelerde bulunan 'Endoskopik diskektomi' cihazı ile ağrısız ve kansız olarak bel fıtığı ameliyatlarını başarı ile gerçekleştirmeye başladı.

Şifa Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Hayati Aygün, endoskopik diskektomi cihazının teknoloji harikası olduğunu söyledi. Aygün, Doğu’da ilk kez Şifa Hastanesi'nde endoskopik diskektomi cihazı ile bel fıtığı ameliyatlarının genel anestezisiz ve kansız bir şekilde başarı ile yapıldığını ifade etti. Daha önce söz konusu cihazla 40 kadar başarılı bel fıtığı ameliyat gerçekleştirdiğini belirten Doç. Dr. Aygün, "Bu cihazla yapılan ameliyatlarda hastada 5 milimetre çapında küçük kesi içinden doğrudan fıtık alanına girildiği için kasların sıyrılması, kemik dokunun çıkartılması gerekmiyor. Böylece hasta aynı gün taburcu olup çok kısa zamanda normal yaşamına dönebiliyor. Ayrıca çok yaşlı, ameliyat olamayacak durumda olan hastalarda kanal darlığı ve fıtık gibi problemlerin cerrahi tedavisini kolayca yapmak mümkün. Bu tür ameliyatlarda, hasta hastanede uzun süre kalmadan hatta aynı gün içerisinde taburcu olabiliyor. Dikiş pansuman derdi olmadığı gibi, hasta uzun süreli ağrılar da yaşamıyor. Ameliyatta hasta uyanık kaldığı için sinir hasarı ihtimali çok düşüktür. İş gücü kaybı minimumdur. Genel durumu bozuk ameliyat olamayacak durumda olan ve hamilelerde bu sistem, fıtık cerrahisine imkân tanıyor." dedi.

Endoskopik cerrahinin bir diğer faydasının da nükseden hastalarda kolaylıkla yeniden uygulanabildiğine dikkat çeken Aygün, "Daha önce mikrocerrahi yöntemle ameliyat olmuş ve ardından nüks gelişen hastalarda yeniden mikrocerrahi uygulaması risklidir. Bu durumlarda hastaya endoskopik cerrahi kolaylıkla uygulanabilir olmasıdır." diye konuştu.