Yenimahalle Belediyesi, Türkiye’yi yasa boğan Özgecan Aslan’ın adını, Batıkent’te bir parka verdi. Özgecan Aslan Parkı’nın açılışına katılan kadın, erkek, genç, yaşlı yüzlerce kişi “şiddete dur de” çağrısı yaptı.

Yenimahalle Belediyesi tarafından 11 bin 500 metrekare alanda yapımı tamamlanan parka, Mersin'in Tarsus ilçesinde vahşice katledilen 20 yaşında Özgecan Aslan’ın adı verildi. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın eşi Azize Yaşar ile birlikte ev sahipliği yaptığı parkın açılışına ,CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyhan Erdoğdu, Bülent Tezcan, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, CHP Milletvekili İzzet Çetin, CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin, CHP Yenimahalle İlçe Başkanı Ahmet Meşe ile çok sayıda Yenimahalleli katıldı. Yüzlerce kadının ellerinde dövizler ve Özgecan’ın fotoğraflarıyla katıldığı açılışta Yenimahalle Belediyesi Kadın Hentbol Takımı oyuncuları da tam kadro hazır bulundu. Öte yandan Ankara VolkwagenFun Club üyeleri de rengarenk arabalarındaki Özgecan fotoğraflarıyla alanı doldurdu.

"BUGÜN HÜZÜNLÜYÜZ"

Açılış programı, Özgecan ve şiddet mağduru bütün kadınlar için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. 6 yıldır çeşitli açılışlar yaparak ülkeye hizmet etmiş önemli isimlerin adını yaşattıklarını hatırlatarak sözlerine başlayan Yaşar, “Açılışlarımız genelde coşkulu, sevinçli geçer ancak bugün hüzünlü bir açılış yapıyoruz. Bir hafta önce ülke gündemini sarsan, bize ne oluyor, nereye gidiyoruz dedirten acı bir olay yaşadık. Aslında uzun zamandır devam eden benzer olayları kanıksamıştık, sıradan haberler gibi algılıyorduk ancak bu kızımızın yaşadığı acı olay biran durup milletçe ne oluyor bize, nasıl bu hale geldik sorularını sormamıza neden oldu.” diye konuştu.

Sayısal veriler üzerinden kadına şiddetin geldiği noktayı gözler önüne seren Yaşar, “Erkeklerin egemenliklerini tehdit altında görmeleri, ya da bu egemenliği güçlendirmek istemeleri şiddet davranışına yol açıyor. Kadını her şeyden önce insan olarak görmeyen bir zihniyetin yansımasıdır bu. Seçilmiş politikacıların ülke ve toplum sorunlarını çözmekle sorumlu olmalarına rağmen cinsiyetçi söylemlerde bulunmaları, kavga ve gerilim ortamını tırmandırmalarının bu tür olayları artırdığını düşünüyorum. Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda kadına seçme ve seçilme hakkını Avrupa’dan önce veren ve kamusal alanda kadına hak ettiği değeri veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra çok da büyük bir ilerleme kaydettiğimizi söyleyemeyiz.” dedi.

"YASALAR CAYDIRICI OLMALI"

Şiddet konusuna toplumun tüm kesimlerinin duyarlılık göstermesi gerektiğini kaydeden Yaşar, Yenimahalle Belediyesi’nin bu konuya hassasiyetini anlattı. Ankara’nın en donanımlı, en kapsamlı kadın sığınma evini Nisan ayı içerisinde ilçeye kazandıracaklarının müjdesini veren Yaşar, "Eğitimli insanlar bilirler ki ne geleneğimiz, ne yüce dinimiz ne de törelerimiz kadına ikinci sınıf bir varlık olarak bakmaz. Kadınların bu baskıların doğru olmadığını anlamaları için mutlaka okutmalıyız, ancak erkekler daha çok öğrenmeli ve eğitilmelidir. Yasalar caydırıcı nitelikte olmalı tecavüz veya bir insan öldürmek düşünce suçundan daha fazla ceza almalı, baklava çalan çocuklardan daha çok hapiste yatabilmelidir." ifadelerini kullandı.

“KADININ ÖZGÜRLEŞMESİ HAREKETİ İÇİN IŞIK OLSUN”

20 yaşında gencecik bir kızı toprağa vermenin üzüntüsü içerinde olduklarını söyleyen Yaşar, "Özgecan hepimiz için silkinme ve kendimize gelmemiz için başlangıç olsun. Kadınların özgürleşme hareketi için bir ışık olsun. Bu parkta ismi sonsuza kadar yaşasın bu parktan yararlanan her kadınımız hakları konusunda daha bilinçli olmayı aklına getirsin, her erkek hemcinslerinin yaptığı bu utancı yaşasın, her anne kız ve erkek çocuklarını kendini ve başkalarını severek büyümeyi öğretsin. Burada oynayarak büyüyen çocuklarımız güven içinde ülkemize faydalı bireyler olarak yetişsin. Bu acıları millet olarak bir daha yaşamamayı umut ediyor, kızımıza Allahtan rahmet diliyorum." dedi.

Konuşmaların ardından içerisinde koşu yolları, basketbol ve futbol sahası, fitness alanı, kamelyaları ve oturma alanları bulunan parkın açılışı yapıldı. Açılışın ardından parka, Özgecan anısına ağaç dikildi.