Mersin'in Tarsus ilçesinde vahşice katledilen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesi ile ilgili tutuklu üç sanığın yargılandığı dava 3 Aralık'a ertelendi. Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluk hallerinin devamına karar verdi. Sanık avukatlarının savcının mütalaasına ilişkin müvekkilleri ile görüşüp ek savunma yapmaları için duruşma ertelendi. Mahkeme heyeti sanık avukatlarının müvekkillerinin bir daha ki celsede duruşma salonuna getirilme talebini kabul etti.

Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesi görülen ikinci duruşmada ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan minibüs şoförü Suphi Altındöken (26), babası Necmettin Altındöken (50) ile arkadaşı Fatih Gökçe (25), bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Duruşmada Cumhuriyet Savcısı mütalaasına açıklayarak sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanmasına ve indirim uygulanmamasını talep etti. Savcı ayrıca tutuklu sanık Ahmet Suphi Altındöken'in 'mevcut suçlamalarının yanısıra 'nitelikli cinsel saldırıya teşebbüs, diğer sanık Fatih Gökçe'nin ise nitelikli cinsel saldırı' suçlamaları ile yargılanmasını da talep etti.

Özgecan'ın ailesinin avukatı Sevim Küçük, Suphi Altındöken'in cinsel saldırıya teşebbüs suçlaması yerine nitelikle cinsel saldırı suçlaması ile yargılanması için itiraz etti. Küçük, bu yönde çok kuvvetli delillerin olduğunu ve suçun teşebbüs aşamasın geçtiğini söyledi. Sanıkları ise suçlamaları kabul etmedi.

Duruşmada Suphi Altındöken ile Fatih Gökçe birbirlerini suçladı. Suphi Altındöken, "Ben evli biriyim 5 dakikalık bir şey için bir insanın hayatını niye mahvedeyim böyle bir şey yapmadım." dedi. Fatih Gökçe cinsel saldırı suçlamalarını kabul etmedi. Kendisine iftira atıldığı öne sürdü.

Mahkeme heyeti sanıkların tutukluk hallerinin devamına karar verdi. Sanık avukatlarının savcının mütalaasına ilişkin müvekkilleri ile görüşüp ek savunma yapmaları için duruşmayı 3 Aralık 2015 tarihine erteledi. Mahkeme heyeti sanık avukatlarının müvekkillerinin bir daha ki celsede duruşma salonuna getirilme talebini kabul etti.

Mersin Barosu Başkanı Avukat Alpay Antmen duruşma sonrası adliye önünde yaptığı açıklamada, Özgecan davasının ikinci duruşması yapıldığını ifade ederek, avukat arkadaşlarının aileyi temsil ederek savunma yaptığını söyledi. Antmen, "Burada en önemli hususun adil yargılanma hakkına, savunma hakkına ve tüm evrensel hukuk normlarının özüne dokunmadan çok ciddi ve iyi bir yargılanma yaparak maddi hakikati ortaya çıkartıp ama ondan daha sonrada sanıkların hak ettikleri en ağır cezaya çarptırılmalarını sağlamak. Kadın cinayetleri politik cinayetlerdir. Bunun özüne bakmak gerekir. Her türlü cinayeti engellememiz gerekir." ifadelerini kullandı.

Ailenin avukatı Sevim Küçük ise bu duruşmada iddia makamı esas hakkında görüşünü belirttiğini kaydetti.
Kendilerinin de görüşlerini belirttiğini anlatan Avukat Küçük, şöyle devam etti: "Savcının iddiası daha önceki iddianameye uygun şekilde. Her 3 sanığında canavarca hisle eziyet çektirerek ortak olarak öldürdükleri ve her üçü hakkında ağırlaştırılmış müebbet talebi yönünde idi. İddia makamının mütalaasında bazı katılmadığımız iddialar var. Sanıkların müdafileri esasa ilişkin savunmalarını belirtmek üzere ek süre istediler ve doğal olarak bu sürenin verilmesi gerekiyordu. Sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi. Asgari haktan uzaklaştırılarak üst sınırdan verilmesini ve hiçbir indirim uygulanmaması savcınında görüşü bu. Bizimde görüşümüz bu yönde. Ayrıca sanıkların 3. duruşmada hazır edilmelerine karar verdi. Duruşma 3 Aralık'a ertelendi. 3 Aralık'ta bir sürpriz olmazsa bir karar bekliyoruz. Kararın bundan sonraki kadın cinayetlerinde verilecek cezaları etkileyecek yönde azaltacağı yönünde örnek bir karar olmasını bekliyoruz."

AMCA ASLAN: AVUKATLARIN KAFALARINDAN NELER GEÇTİGİNİ MERAK EDİYORUM

Özgecan Aslan'ın amcası Yaşasın Aslan ise duruşmada sanık avukatlarının çok inanarak sanıkları savunmalarını hayretle karşıladığını söyledi. Aslan, "Neye inandıklarını onlar masum, onları kurtarmaya çalışırken kafalarından ne geçtiğini merak ediyorum." şeklinde konuştu.

Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Yurdagül Göndoğan ise "Bugün savcılığın verdiği mütalaa şöyle bir kanaat oluşturdu. Bu mahkemeden örnek bir karar çıkacak. Bu mahkemeden bundan sonra Türkiye'de kadın cinayetleri yargılamalarında emsal teşkil edecek bir karar çıkacak." şeklinde konuştu.