Tarsus 1. Ağır Ceza Mahmesi, öldürülen üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Özgecan Aslan'ın katil zanlıları Ahmet Suphi Altındöken, babası Necmettin Altındöken ve Fatih Gökçe’nin tutukluluklarının devamına karar verdi.

Bugün görülün ilk duruşma sonunda mahkeme heyeti, sanık Fatih Gökçe hakkında ‘cinsel istismar’ sucudan Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Ek iddianeme hazırlanması için mahkeme tutanağının gönderilmesine karar verildi. Türkiye’nin bir çok yerinde gelen yaklaşık 700 civarındaki avukatın katılma talebi ‘Suçdan doğrudan zara görme ihtimalı bulunmadığından dolayı’ reddedilirken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın müdahillik talebi kabul edildi. Ayrıca önümüzdeki duruşmada sanıkların bulundukları cezaevlerinde SEGBİS ortamında hazır bulundurulmasına karar verilip, duruşma 9 Eylül 2015’ ertelendi.

ÖRNEK BİR DAVA OLMASINI İSTİYORUZ

Mahkeme sonrası basın açıklaması yapan Aslan ailesinin avukatı Sevim Küçük, “Burada küçük, önemli bir gelişme sağlandı. Bugünkü duruşmada iddianamede hakkında ‘cinsel saldırı’ ile sevk maddesi bulunmayan Fatih Gökçe hakkında ek iddianame hazırlanmak üzere duruşma tutanağının savcılığa gönderilmesine karar verildi. Ayrıca Suphi hakkında düzenlenmeyen aynı şekilde ek savunması alınacak. Her ne kadar kağıt üzerinde Özgecan davası olarak görünüyorsa da ‘Özgecanlar davası’ olarak nitelendiriyoruz. Bu toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz kalan kadınların yaşam haklarını savunmak için ve bu şiddeti uygulayan erkeklerin gerçekten hak ettikleri adil ve eşit cezayla karşı karşıya kalmaları ana mücadelemizdir. Özellikle bu konuda mahkemelerce verilen az cezalar veya ceza vermemezlik veya çok basit hukuken kabul edilemeyecek sebeplerle indirim haddi uygulanması tüm kamu vicdanını rahatsız etmiştir. Ciddi bir şekilde incitmiştir.Burada Bu davada özellikle bu konuda çok daha farklı bir karar alınmasını bekliyoruz. Buradaki tüm mücadelemiz bu ve bunun örnek bir dava olmasını istiyoruz. Barolar ve diğer bütün kurumların müdahil talepleri reddedildi. Bakanlık ve ailenin avukatı yetkili kılındı. İçeride de söylendi; mahkemenin bu kararı bizi üzmüştür. Özellikle bu konuda kamuya mal olmuş bu davada tam tersi bir karar çıkmasını bekliyorduk.” dedi.

ASLAN: ADİL BİR YARGILAMA YAPILDI

Davaya müşteki olarak katılan Özgecan’nın amcası Yaşasın Aslan ise “Adil bir yargılama yapıldığını düşünüyorum. Zira karşı tarafın avukatları babayı neredeyse sütten çıkmış gibi göstermeye çalıştılar. Neredeyse masum ve hiçbir suçu yokmuş gibi göstermeye çalıştılar. İnanıyorum mahkeme buna inanmayacaktır. Avukatlarımız çok iyi temsil ettiler. Hepsine teşekkür ediyorum. Ek iddianamenin gündeme gelmesi tabi ki çok delilleri güçlendirdi. Lehimize bir durum oldu.” diye konuştu.