Mersin’de tecavüz edildikten sonra vahşice katledilen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan için kadınlar öncülüğünde yüzlerce kişinin katılımı ile Mardin’de yürüyüş yapıldı. Mardin Büyükşehir ve Artuklu belediyeleri ile HDP Mardin İl Örgütü binası önünden iki koldan başlayan yürüyüşlerde, Özgecan Aslan’ın fotoğrafının üzerinde bulunduğu “Qirkirina jinê qirkirina civakê ye” ve “Kadın yaşamdır yaşamı öldürme” pankartları taşındı.

Belediye ve HDP il örgütü binaları önünde başlayan yürüyüşe, HDP Mardin İl Eş Başkanı Aysel Erol, DBP Mardin İl Eş Başkanı Perihan Ağaoğlu, Mardin Büyük şehir Belediyesi Eş başkanları Februniye Akyol Akay ve Ahmet Türk, Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Sevinç Bozan, tüm belediye çalışanları, Barış Anneleri İnisiyatifi ile kadın meclisleri katıldı.

AHMET TÜRK: DİZİLERLE BİR MAGANDA TOPLUMU YARATILDI

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ise, kadına yönelik şiddeti protesto etmek ve bu dayanışmayı gösteren kadınlarla birlikte bu katliamı, bu ölümü, bu tecavüzü lanetlediklerini söyledi. Türk, Sosyal Güvenlik Bakanı’nın bazı tedbirlerden bahsettiğini belirterek, “Ama bunlar asla ve asla gerçekçi değil. Çünkü bu ülkede ırkçı, milliyetçi ve kadın düşmanlığı üzerine yürütülen bir siyaset bugüne kadar yürütülmüştür. Eğitimden tutun insan haklarına, kadına saygıyı gösterecek bir anlayışla eğitim sistemini başından sonuna kadar gözden geçirmezseniz, Türkiye gündemine meseleleri getirmezseniz her zaman bu cinayetlerle karşı karşıya kalırız. Bugün baktığımızda adeta dizilerle bir maganda toplumu yaratıldı. Bugün bu maganda toplumu tamamen ırkçı ve milliyetçi anlayışı geliştirdiğini görüyoruz. Biz burada toplumun bütün anlayışını değiştirecek, demokratik bir eğitim sistemi ile yine Kürt halkının ve diğer halkların hukukunu belirleyen demokratik yasalarla; ancak Türkiye'nin bu tecavüzcü anlayıştan kurtulacağına inanıyoruz” dedi.

KADIN VEKİLLERE YAPILAN SALDIRIYA TEPKİ

Türk, parlamentoda iki kadın arkadaşlarının linçle karşı karşıya kaldığını da hatırlatarak, şöyle devam etti: “Biz bu arkadaşlarımıza yönelik saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu devlet zihniyetini ne olduğunu ortaya koyacak bir saldırı olarak değerlendiriyoruz. Bu anlayışın Türkiye’den sökülüp atılması için kadın arkadaşlarımızın bundan sonra güçlü bir dayanışma göstermesi gerekmektedir. Eğer biz kaderimizi değiştirmezsek, hakkımıza ve hukukumuza sahip çıkmazsak maalesef bir toplum olarak, kadınlar olarak, Kürtler olarak, ezilenler olarak baskıdan asla ve asla kurtulamayacağız. Özgecan Aslan için gösterilen duyarlılığın tüm Türkiye’ye yayılmasını istiyoruz. Kadınlarla birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz. Özgecan Aslan’ın ailesine de başsağlığı diliyorum. Bu katliamı, bu vahşice öldürülme olayını şiddetle kınıyorum.” şeklinde konuştu.

Yürüyüşte yer alan tüm belediye çalışanları siyah elbiseler giyerek, kadının rengini simgeleyen mor renkli kurdeleleri kollarına taktı. Karayolları Parkı’na yapılan yürüyüşler boyunca, “Jin jiyan azadî”, “Erkek vuruyor devlet koruyor”, “Özgecan Aslan ölümsüzdür”, “Kadına uzanan eller kırılsın”, “Polis devleti mecliste” slogan atılarak, aynı içerikte dövizler taşındı. Yürüyüşte Özgecan Aslan’ın fotoğrafları taşındı.

Belediye binası önünde başlayan yürüyüş boyunca Vali Ozan Caddesi trafiğe kapatıldı. Karayolları Parkı’nda sona eren yürüyüşün ardından, katledilen tüm kadınlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Eylem, kadın katliamlarına karşı 5 dakikalık oturma eyleminden sonra son buldu.