Mersin’de katledilen Özgecan Aslan için Van’da bir araya gelen yüzlerce kadın, Aslan’ın katledilmesini yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti. Kalabalık adına konuşan Rojin Kadın Yaşam Merkezi çalışanı Avesta Işık, Özgecan Aslan’ın katledilmesinin devlet tarafından kadına yapılan baskı ve zulmün bir örneği olduğunu belirtti. Açıklamada, vahşeti gerçekleştirenlerin en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğinin altı çizildi.

Mersin’de vahşi bir şekilde katledilen Özgecan Aslan için tepkiler sürüyor. Van’da bir araya gelen yüzlerce kadın Aslan’ın katledilmesini yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti. Van Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı tarafından Rojin Kadın Yaşam Merkezi önünde düzenlenen basın açıklamasın katılan kadınlar, 'Yasta değil, isyandayız Özgecan' yazılı pankartı açtı. Kadınlar sık sık ‘Özgecan ölümsüzdür,’ ‘Erkek vuruyor, devlet koruyor’, ‘Jin jiyan azadi’ sloganı attı.

Kalabalık adına konuşan Rojin Kadın Yaşam Merkezi çalışanı Avesta Işık tarafından yapılan açıklamada, Özgecan Aslan’ın katledilmesinin devlet tarafından kadına yapılan baskı ve zulmün bir örneği olduğu belirtildi. Işık, "Tarih boyunca devam eden kadına karşı vahşetin ardından çok acı bir çığlık daha biz kadınların dünyasını altüst etmiştir. Bu çığlık yine medeniyet dünyasını utanç içinde bırakarak kulaklarımızı da çınlatmıştır, bu çığlığın geride bıraktığı acı kadın olarak bütün hücrelerimize kadar yayılmıştır. Acımız büyüktür. Kadın dünyasını bir kez daha yerle bir eden bu vahşet karşısında öncelikli talebimiz elbette bu vahşeti gerçekleştirenlerin en ağır şekilde cezalandırılmasıdır. Kadına karşı var olan vahşetin ardındaki bu ucube zihniyete karşı mücadelemiz bilinmelidir ki dünyada tek bir kadın kalıncaya kadar devam edecektir." dedi.

ÖZGECAN İÇİN KÜRTÇE AĞIT YAKTILAR

Van Kadın Derneği (VAKAD), Yaşam Kadın Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP) ile Van Kadın Sanatçılar Derneği üyelerinden oluşan kalabalık da Van Beşyol Meydanı'nda toplandı. Buradan ellerindeki döviz ve pankartlarla yürüyüşe geçen kalabalık, Cumhuriyet Caddesi'ndeki Faqiye Teyran Parkı'na geldi. Kürtçe ve Türkçe sloganlarla Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto eden kadınlar adına açıklama yapan VAKAD üyesi Müjgan Güneri, saldırıyı nefretle kınadıklarını belirtti.

Türkiye'de kadınlara ve çocuklara yönelik taciz, tecavüz ve şiddet olaylarını gerçekleştirenlerin yeterli cezayı almadığını savunan Güneri, şunlaır söyledi: "Özgecan ilk değildi. Onun gibi binlerce kadın hunharca katledildi. Bugün dünyadaki tüm kadınlarla 'kadınlara yönelik şiddete son' demek için buradayız. Bizler kadın örgütleri olarak bu alanlarda defalarca eylem yaptık, ağıtlar yaktık, isyan ettik, öfkemizi kustuk, taleplerimizi dile getirdik. Yıllardır sokak sokak, köy köy gezerek çalışmalar yaptık, merkezler kurduk. Çığlığımızı duymanız için daha kaç kadın öldürülecek, kaç kadına tecavüz edilecek, kaç kadın canavarca yakılarak katledilecek? Bugün yine sırf cinsiyetlerinden dolayı, aileleri, kocaları, erkek kardeşleri tarafından öldürülen, gözaltında, karakolda, hapishanede öldürülen kadınları unutturmamak için buradayız."

Açıklamanın ardından Sanat Sokağı'nda protestolarına devam eden kadınlar, burada oturma eylemi yapıp, Kürtçe ağıt yaktı ve çığlık attı. Çevredekilerin de destek verdiği eylemde birçok kadının uzun süre gözyaşı döktüğü görüldü.