Adana Cumhuriyet Başsavcılığı; Tarsus’ta üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın yolcu minibüsünde öldürüldüğüne dikkat çekerek, bir daha böyle olayların yaşanmaması için kentteki toplu taşıma araçlarına panik butonu konulmasını istedi.

Başsavcılık, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü'ne, toplu taşıma araçlarında panik butonu ve güvenlik kamerası bulundurulması, şoförlerin psiko-teknik test ve eğitime tabi tutulması, hastanelerden uyuşturucu kullanmadıklarına dair belge istenmesi gibi önerileri içeren yazı gönderdi. Başsavcılığı’nın önerilerini değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), teklif maddelerinin uygulanmasına karar verdi. Hatırlanacağı üzere Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın yolcu taşımacılığı yapılan minibüse bindikten sonra şoför tarafından öldürülmüştü. Ayrıca Adana'nın Kurttepe Mahallesi'nde, 10 Nisan'da, 17 yaşındaki kadının hastaneye gitmek için bindiği minibüste şüpheli dolmuş şoförü tarafından ormanlık alana götürülerek cinsel saldırıda bulunmuştu.

Cumhuriyet Başsavcılığı bu tür olayların tekrarlanmaması, kadına yönelik şiddetin ve istismarın önlenmesi adına etkin ve sonuç üretici faaliyetlerin arttırılması için harekete geçti. Bu amaçla uygulanması için Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na, denetimleri için ise Emniyet Müdürlüğü'ne 20 Nisan 2015 tarihinde bir yazı gönderildi.

Büyükşehir Belediyesi Kanunu'na göre, belediyelerin, ulaşım ana planını yapma, uygulama, toplu taşıma hizmetlerini planlama ve koordinasyonunu sağlama, kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmekle yükümlü olduğu hatırlatılan yazıda, "Şehir içi toplu taşımacılık yapan tüm araçlarda güvenlik kamerası uygulaması başlatılmalı. Yolcuların acil veya panik durumlarında kullanabileceği acil-panik butonları araçlarda bulundurulmalı. Araç sürücüleri psiko-teknik test ve eğitimlere tabi tutulmalı. Şoförlerden tam teşekküllü hastanelerden uyuşturucu kullanmadıklarına dair belge istenmeli. Bu belgeyi getirmeyen sürücülerin vasıta kullanmalarına izin verilmemesi hususlarında tüm tedbirlerin alınması ve gerekli denetimlerin yapılması arz olunur." denildi.

Yazı üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün başkanlığında 20 Mayıs'ta toplanan UKOME, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın teklifini değerlendirdi. Yapılan görüşmelerde, toplu taşıma araçlarında şoför mahallini ve yolcuları gösterecek şekilde yüksek çözünürlükte güvenlik kamera sisteminin uygulanmasına daha önce başlandığı belirtildi. Teklifi ve teklifle ilgili mevzuat hükümlerini inceleyen UKOME, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kadına yönelik şiddet ve cinsel istismar olaylarının önlenmesine ilişkin yaptığı önerilerin uygulanması yönünde karar aldı.