Rottenburg Piskoposu Gebhard Fürst, kutsallarına hakaret edilen Hıristiyanların hukuki yolların tümünü kullanmalarını istedi. Müslümanların da belli karikatürlerden dolayı rencide olmasını anlayışla karşıladığını söyleyen Fürst, “Bazı karikatürlerin benim basın ve sanat özgürlüğü anlayışımla bağdaşmadığı izlenimini taşıyorum.” dedi. Bazı karikatürlerin sorumluluğu üstlenilemeyecek derecede aşırı olabildiğine dikkat çeken piskopos, “Özgürlüğümüzün ifadesi bu karikatürler mi diye sormadan edemiyorum.” dedi.

Stuttgarter Zeitung’a konuşan Rottenburg piskoposu, kasten, zevk ve alay için insanların kutsallarına saldırılan yerin sınırın aşıldığı yer olduğunu dile getirdi. Fürst, “Sahip olduğumuz en kutsal şeyler arasında bir şahsın onur ve müstakil olması da vardır. Resim ve kelimelerle de katliam yapılabilir.” dedi. Fürst şöyle devam etti: "Benim açımdan bakıldığında çok fazla hassasiyet gösterildiğini söylemek kolay. Ancak başkalarının derin duygularının yukarıdan aşağıya doğru ve sözüm ona aydınlanmacı bir pozisyonda yargılanması problemli bir durum."

Müslümanlara da en acı eleştirilere dahi katlanma çağrısında bulunan Fürst, karikatürlere karşı cevabın şiddet olamayacağını söyledi. Paris’teki saldırıları da en sert biçimde kınadığını anlatan Fürst, mağdur insanlara karşı sadece merhamet değil aynı zamanda dayanışma duygusu taşıdığını ifade etti. Bununla birlikte ‘Ben Charlie’yim’ cümlesinin kendisi açısından iyi bir seçim olmadığını kaydeden piskopos, “Birbirimizle sağduyu içinde geçinmemiz için karşılıklı olarak inançlara saygı şart. Kültürümüzde Peygamber de dahil olmak üzere resim çizmek gayet doğal. Burada yaşayanların buna katlanması gerekiyor. Ancak Peygamberi sırf provokasyon zevki için aşağılayıcı bir şekilde resmetmek yasaktır.” şeklinde konuştu.

Bu gibi durumlar karşısında hukuk yolunu tutmanın önemine dikkat çeken Fürst, sonuç alınılamasa da bu yoldan şaşmamak gerektiğini kendi hayatından örneklerle dile getirdi. Piskopos ayrıca, basın ve fikir özgürlüğünde sınırların yeniden belirlenmesi için genel bir tartışma yapılmasını istedi.