CHP Genel Başkan Yarımcısı Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, "Cumhurbaşkanı yeminine sadık kalmamıştır. Üstü kapalı olarak partisine oy istemiştir. Bu üzerine yemin ettiği anayasayı ihlal teşebbüsüdür. Bu böyle devam ederse vatana ihanet noktasına kadar gider.“ dedi.

CHP Genel Başkan Yarımcısı Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak başkanlığında, Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, İstanbul Milletvekili Faik Tunay, Ordu Milletvekili İdris Yıldız, Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Amasya Milletvekili Rasim Topal, Giresun Milletvekili Selahattin Karamehmetoğlu, İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Parti Meclis Üyeleri Elfin Tataroğlu Suriye ve Irak savaşlarının Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan illerin üzerindeki etkilerini araştırıyor.

'SURİYE POLİTİKASI İFLAS ETTİ'

CHP Mardin İl Başkanı ve Eski Milletvekili Mahmut Duyan’ı İl Başkanlığı binasında ziyaret eden CHP heyeti, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak Suriye ve Iraktaki gelişmelerin bölge şehir ve insanlarına çok ciddi zararlar verdiğini söyledi.

Ortadoğu politikasının Türkiye’ye büyük bir kayıp faturası çıkardığına dikkat çeken Genel Başkan Yardımcı Öztrak, başbakanın tutarsız ve değişken Ortadoğu politikasının Türkiye’yi bir mayın tarlasına dönüştürdüğünü söyledi. Öztrak, “Libya’nın işgaline karşı çıkan dönemin başbakanı kısa sürede çark etti. Fransa Libya’dan savaş payını aldığını görünce, kankası, aile dostu, tatil arkadaşını düşünmeden Suriye’de iç savaş çıksın, oradan pay alalım düşüncesine kapıldı. Şam’da namaz kılacağız diyen dönemin başbakanı Türkiye’in yalnız kalmasına neden oldu. ” ifadelerini kullandı.

'ÖNLEM ALINMALIDIR'

Suriye’den Türkiye’ye sığınan insan sayısının resmi rakamlara göre bir milyon 700 bin kişi olduğunu ileri süren Öztrak, kritik, kırmızı çizgi ilan edilen 100 bin mülteci sayının 17 kat arttığını bildirdi. Türkiye’de gerekli önlemlerin alınması gerektiğine değinen Öztrak, “Türkiye’deki mülteci sayısı 70 ildeki vatandaşlarınızın sayısından fazladır. Mardin'de kamp dışında 70 bin, kamplarda ise 3 bin Suriyeli yaşıyor. Bu Mardin’in nüfusunun yüzde 10’u kadardır. Mardin’e çok ciddi desteklerin Ankara’dan gelmesi gerekir. Mardinliler Muhacirlere Ensar görevini yerine getirmiştir. Ama ancak bu iş gittikçe faturası katlanmaktadır. Suriyeli sığınmacıların uzun süre bizde kalacaklarını hesaba katmalıyız. Bunların yaşam şartları iyileştirilmez ise büyük sorunlar ortaya çıkacak. Sağlık sorunları, eğitim sorunları sosyal yaşam sorunları. Şimdiye kadar bu konuda alınmış bir önlem yoktur." şeklinde konuştu

İHRACAT DÜŞTÜ

Mardin’de 2014 yılında ihracatın yüzde 19 oranında düşüş gösterdiğini söyleyen Öztrak, Suriye ve Irak’taki savaşların Bölgeye ve ülkeye büyük ekonomik zararlar verdiğini belirtti. Öztrak, “Mardin’den Irak’a yapılan ihracatta yüzde 19 düşüş var. Buda 180 milyon dolar demektir. Kazanımlarla zarar rakamı 389 milyon dolara çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

'ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI YEMİNİNİ BOZDU'

Cumhurbaşkanının, başbakanlık, Ekonomi Bakanlığı ve Merkez Bankası başkanlığı görevlerine de talip olma gayreti içerisinde olduğunu ifade eden Öztrak, “Aslında bu bugünde gördüğümüz o dönemin başbakanı bu millete çıkardığı acı bir faturadır. Şimdi bugünde Cumhurbaşkanlığına çıktından sonra bu millet beni Cumhurbaşkanı seçti. Cumhurbaşkanlığı görevini yapacağım demiyor. Yine çıkmış bu bana yetmez ben bu Başbakanlığı nasıl alırım. Yetmez ben bu Ekonomi Bakanlığı nasıl alırım, yetmez Merkez Bankasını nasıl alırım. Bunun çabası içerisine girmiş. Dün yapılan konuşmaları gördünüz. Anayasa Mahkemesi diyor ki, Cumhurbaşkanı tarafsız olmak zorundadır. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı sorumsuzdur. Cumhurbaşkanı bir tek vatana ihanetten yargılanır. Dün Cumhurbaşkanı yeminine sadık kalmamıştır. Üstü kapalı olarak partisine oy istemiştir. Üstü kapalı olarak kendisine oy istemiştir. Bu üzerine yemin ettiği anayasayı ihlal teşebbüsüdür. Bu böyle devam ederse vatana ihanet noktasına kadar gider.“

FAİZ LOBİSİ KİMDİR

Erdoğan’ın Merkez Bankası Genel Başkanına aba altında sopa gösterdiğine dikkat çeken Öztrak, ”Bu konuşmalardan sonra dolar fırladı. İş dünyasının bu polemikten kaybı 18 milyar dolar oldu. Faiz lobisi diyorlar, faiz lobisinin kim olduğu ortaya çıktı. 1975-2001 yılları arasında 25 milyar dolar dış faiz ödendi. AK Parti iktidarı döneminde ödenen faiz 389 milyar dolar. Cumhurbaşkanı görevi devlet kurumlarının uyum içinde çalışmasını sağlaması gerekirken. Bugün millete 18 milyar dolar fatura çıkarıldı. Kimmiş faiz lobisi. Milletin ona verdiği görevi yapmaya bakmalıdır. Bu kadar hırs bu millete zarar vermektedir. Başka görevlere soyunmaya kalkmamalıdır. Hele hele seçimlere falan müdahale etmeye kalkmamalıdır. Çünkü o zaman bu millete açıkçası cebimize faturası kabarık olur.” şeklinde sözlerini sürdürdü.

İşsizlik oranının yüzde 20’ler ulaştığını vurgulayan Öztrak, elektrik mağduriyetini de Meclis'e taşıyacaklarını bildirdi.