Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Kapıkule yolunda günlerdir kuyrukta bekleyen TIR şoförlerinin sorunlarını dinledi.

Başta rüşvet operasyonları olmak üzere Bulgaristan’da yaşanan bir takım sorunlar nedeniyle işlemler yavaşladı. İşlemlerin yavaşlaması nedeniyle Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarına giden uluslararası yolda kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Avrupa ülkelerine yük taşıyan TIR sürücüler çıkış yapmak amacıyla günlerdir araç kuyruğunda bekledi.

Bu süre içerisinde araç kuyruğu zaman zaman Edirne’ye ulaştı. İşlemlerin hızlanmasıyla birlikte araç kuyruğu yaklaşık 7-8 kilometreye kadar geriledi. TIR kuyruğunda günlerdir temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta güçlük geçen sürücülerin sorunlarını dinlemek üzere CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak Kapıkule Sınır Kapısı’nda geldi.

Şoförlerle bir süre sohbet eden Öztrak, TIR kuyruğunda yaşanan sorunlar birinci ağızdan iletildi. Öztrak,, gümrüklerde yaşanan sorunların nedeni konusunda Meclis'e soru önergesi verdiğini belirterek bir günde geçmesi gereken bin 600 civarındaki TIR’ın ancak yarısının geçebildiğini kaydetti. Gümrükteki sorunun bir nedenin Avrupa Birliği desteğiyle Bulgaristan tarafındaki gümrükte açılan 8 peronun açılmadığını ifade eden Öztrak, diğer bir sebebin ise taşımacılık yapan insanlara güvenilmemesi ve araçların sıkı denetimden geçirilmesi olduğunu vurguladı. Gümrüklerde çok başlı bir yapının olduğuna işaret eden Öztrak, bunun tek elden toplanması için partisinin önemli bir projesi olduğunu açıkladı. TIR şoförleri gümrük yolunda başta yeme, içme, tuvalet ve duş ihtiyacını karşılamadıklarını belirten TIR sürücüleri, gümrük yolunda Suriyeli mültecilerle yaşadıkları sorunları anlattı.

Suriyelilerin araçların brandalarını keserek dorseye girdiğini kaydeden sürücüler ise gümrükte ve Bulgaristan’da mültecilerin çıktığı araçların şoförlerinin, insan kaçakçısı muamelesi gördüğünü belirtti. Yapılan aramalarda bulunan Suriyelilerin serbest bırakılarak Türkiye’ye gönderildiğini ifade eden TIR sürücüleri, meslektaşların ise bu konuda hapse girdiğini açıkladı.