Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen ve 28 Nisan – 01 Mayıs 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan GAP 7. Tarım Kongresi, yapılan törenle başladı. Kongrenin açılış konuşmalarının ardından 'GAP’ta Yapılan Tarımsal Gelişmeler ve Beklentiler' konulu panel başladı. Kongrede 200 bilim adamı, 69 sunulu ve 79 posterli olmak üzere toplam 150 bildiri sunacak.

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof.Dr. Emine Çıkman, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Kırıkçı, Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Şerafettin Çelik, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Salih Aydemir birer konuşma yaptı. Yapılan açılış konuşmalarında tarımın önemi, tarım eğitiminin önemi, mevcut potansiyelin kullanılması, GAP’ın önemi, ziraat fakültesinden beklentiler, GAP’a entegre olmak, ziraat fakültesinin misyonunun önemi gibi konulara vurgular yapıldı.

Panele konuşan ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin, yaş sebze ve meyve ekseninde gerçekleştirilen ihracat maddeleri ve ihracatçı ülkeler ile ilgili detaylı bir sunum gerçekleştirerek, “Bize göre önemli olan ürünleri daha verimli ve rekabetçi bir şekilde yetiştirmektir” diye konuştu.
Başkan Ertekin konuşmasına şöyle devam etti: “Kimse aklına sınır getirmesin her şey detaylı ve doğru çalışarak, azimle gerçekleştirilebilir. Biz de çalışırsak biz de gerçekleştirebiliriz, bize düşen de bunu gerçekleştirmek, ülkemizi hak ettiği yere kavuşturmak. Dünyada kimin parası varsa onun sözü geçiyor, bize de düşen ülkemizi zenginleştirmek, insanlarımıza faydalı olmak. Ziraat bizim için çok önemli, ilimizin milli gelirinin yaklaşık yarısı bu sektörden elde ediliyor. Ürünü sadece yetişmek değil işlememiz de gerekiyor, biz bunları el birliğiyle, birbirimize destek olarak ve bir birimizi pozitif yönde etkileyerek çalışırsak başaracağımıza inanıyoruz. Bu konuda araştırma yapmak isteyen, teslim olmayan, azimli olan herkesi elimizden geldiğince destekleyebiliriz.”

GAP’ta tarımsal beklentilerini de dile getiren Ertekin, “Su sarfiyatının azalması ve verim artışı için damla sulama sistemi yapılmalı, fıstık bahçelerinin sulanması ve modern teknikler kullanılarak üretilmesinin sağlanması, Sulama enerjisi fiyatlarının acilen rekabetçi olacak şekilde düzenlenmesi, sulama enerjisi için güneş enerjisi santrallerinin kurulması ve desteklenmesinin sağlanması.” ifadelerine yer verdi.

Panelin öğlen sonrası oturumunda ise organik olarak yetiştirilen Bektaşi üzümü çeşidinde bazı fenolojik, pomolojik ve bitkisel özelliklerin belirlenmesi, bazı Amasya elması tiplerinin fenolojik, pomolojik özelliklerin belirlenmesi ve morfolojik karakterizasyonu, bazı kiraz çeşitlerinin GAP bölgesindeki performanslarının incelenmesiyle Doğanşehir elma yetiştiriciliği ve yetiştirilen elma çeşitlerinin pomolojik özelliklerinin tartışıldı.

Kongrede 200 bilim adamı, 69 sunulu ve 79 posterli olmak üzere toplam 150 bildiri sunacak.