İzmir’de Pak Metal İş Sendikası üyeleri, düzenlenen 'Emek ve Dayanışma Şenliği' etkinliğinde bir araya geldi. Pak Metal İş Sendika Başkanı Yavuz Kocaman, “2014 yılında bin 886 tane canımız toprağa girdi. 2015 yılının ilk çeyreğinde bu rakam 480’e ulaştı. Bu demektir ki iş kazaları önlenemiyor. Aslında önlenebilirken önlenemiyor.” dedi.

Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyon’una bağlı Pak Metal İş Sendikası Buca ilçesi Kaynaklar’da bulunan Cennet Vadisi’nde piknik düzenledi. 'Emek ve Dayanışma Şenliği' pikniğine çok sayıda vatandaş katıldı. Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Teşkilatlar Sekreteri ve Pak Metal İş Sendikası Başkanı Yavuz Kocaman, burada yaptığı konuşmada, şunları kaydetti: “Bugünkü etkinliğimiz isminden de anlaşılacağı gibi Emek ve Dayanışma Şenliği. Emek deyince emekçi akla geliyor. Emekçi diyince bugüne kadar emek anlayışını maalesef Türkiye’de Taksim olayı gibi emekçilerin hayatını kaybettiği emek şehitlerinin verildiği bir bayram nasıl bir bayramsa. Biz 1 Mayıs'la böyle bir bayram anlayışını kabul etmiyoruz. Bizim, Mayıs ayını ‘Emek’ ayı olarak kutlansın diye bir derdimiz var. Bununla ilgili Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu olarak şu anda ciddi çalışmalar yapmaktayız. Yurdumuzun değişik illerinde Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı sendikalar etkinlik yapmaya devam etmekteler. İşte onlardan birine şahidiz. Pak Metal İş Sendikası olarak biz İzmir’de Tüm Çalışan Dernekleri Federasyonu (TÜMÇAFED) ile bir şenlik düzenledik. Tabi biz şunu anladık ki emek ve dayanışma ikisi çok önemli. Emek var dayanışma olmazsa hiçbir anlamı yok. Dayanışma güç ve kuvvet demektir. Bunu da bayram havasında kırmadan dökmeden bir kutlama yapıyoruz. Lafta bu böyle yapılabilir demekle olmaz. Emek ve dayanışmanın ne olduğunu ispat için bu programı yaptık.”

İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KANUNU LAFTA KALMAMALI

İş kazalarına değinen Pak Metal İş Sendikası Başkanı Kocaman, “2014 yılında bin 886 tane canımız toprağa girdi. 2015 yılının ilk çeyreğinde bu rakam 480’e ulaştı. Bu demektir ki iş kazaları önlenemiyor. Aslında önlenebilirken önlenemiyor. Bin 886 aile babasız kaldı, bu eşler kocasız kaldı. Biz ülkeyi yönetenlere diyoruz ki, çok güzel kanun çıkardınız tebrik ederiz. Bir kanunu çıkarmak yetmez, ‘İş Sağlığı ve İş Güvenliği’ kanunu çıktı ama lafta kalmamalı.” dedi.

ÇALIŞIRKEN CANINI VERENLER BUGÜN EĞLENİRKEN KANINI VERECEK

Soma ve Ermenek’te yaşanan iş kazalarında yaklaşık 400 vatan evladının şehit olduğunu belirten Kocaman, bunların tamamının önlenebilir kazalar olduğunu vurguladı. Kocaman, şu ifadeleri kullandı: “Önlenebilir kazalar neticesinde hayatını kaybedenler iş kazası değil bu bir yerde katillik oluyor. O insanlar fiilen olmasa da dolaylı olarak öldürülmüş oluyor. Dolayısıyla insanların katilleri olmasınlar, gelin çıkardığınız kanunları takip edin diyoruz, denetimlemesini ciddi yapın. Artık yeter aileler yıkılmasın çocuklar babasız kalmasın, eşler kocasız kalmasın. Bin 886 canımızı toprağa verdik, dedik ki çalışırken canımızı eğlenirken de kanımızı verebiliyoruz. Çalışırken canını verenler bugün eğlenirken de kanını verecek. Kızılay’la ortak kan bağışı kampanyamız olacak.”

Bugünün Anneler Günü olduğunu hatırlatan Kocaman, “Anneler dünyanın en kutsal varlıklarıdır. Biz annelerimize ne yapsak haklarını ödeyemeyiz. İşte biz cennetin ayakları altına serilen annelere hediyelerimiz olacak bayram havasında bugünü kutlayacağız.” şeklinde konuştu.