Ülkedeki etkin İngilizce gazetelerden Daily Times'ta “Türkiye'nin muhalif medyasının önünde uzun bir yol var” başlığıyla verilen röportajın sunumunda, Dumanlı'nın Zaman'da makale ve haber yayınlattığı gerekçesiyle gözaltına alındığı hatırlatıldı. Takdimde, Dumanlı'nın bir hafta geçmeden serbest bırakılmasına rağmen Türkiye'de yargının bağımsızlığı ve şeffaflığı hakkında ciddi sorunlar bulunduğuna dikkat çekildi.

Zaman gazetesinin Fethullah Gülen Hocaefendi'nin öğretisine yakın bir medya kuruluşu olduğu kaydedilen sunumda, Hizmet Hareketi'nin Pakistan'da da çok sayıda okulu bulunduğu hatırlatıldı.

Ünlü Twitter fenomeni Fuat Avni'nin operasyonu önceden haber verdiği vurgulanan röportajda Dumanlı'ya cezaevi tecrübesi soruldu. Dumanlı, 1980 darbesi döneminde de 16 yaşındayken tutuklandığını hatırlattıktan sonra, şimdiki hapishane şartlarının fiziken daha iyi olduğunu; ancak insanlarda korku ve endişenin azalmadığını, yargı bağımsızlığı konusunda büyük endişelerin bulunduğunu dile getirdi. 

Röportajda “Neden tutuklandınız?” sorusunu ise Dumanlı, “Sadece iki makale ve bir haber yüzünden.” şeklinde cevapladı ve makale ve haberleri kendisinin bile yazmadığına dikkat çekti.

EN BÜYÜK YOLSUZLUK OPERASYONUNUN ÜZERİNİ KAPATMAK İÇİN”¦

Hükümetin kendisi ve Hizmet Hareketi hakkındaki suçlamaları hususunda ise Dumanlı şunları söyledi: “Hizmet Hareketi, 160'tan fazla ülkede ve Türkiye'de yoksullara yardım ve dinlerarası diyaloğu teşvikin yanı sıra eğitim ve uluslararası barış alanlarında sivil faaliyetleriyle biliniyor. Bundan dolayı bu hareketi ”˜paralel yapı' olarak suçlamak, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülen en büyük yolsuzluk operasyonunun üzerini kapamaktan başka bir şey değil. Geçen sene bu skandal ortaya çıktığında, dört bakan istifa etmek zorunda kaldı. Savcılar tarafından ortaya çıkarılan yolsuzluktan önce, Erdoğan Hizmet Hareketine saygı duyardı.”

Zaman Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Türkiye'nin özellikle son üç yılda demokratik rotadan uzaklaştığını ve dünyanın da artık bu durumdan haberdar olduğunu belirtti. Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'un Hizmet Hareketi'nin “paralel yapı” olarak suçlanmasını “saçmalık” olarak değerlendirdiğine dikkat çeken Dumanlı, hükümetin 17 Aralık operasyonundan sonra Hizmet Hareketi'ni neden hedef aldığının cevaplanması gerektiğini ifade etti. Dumanlı, sözlerine şöyle devam etti: “Erdoğan, 12 yıl boyunca bizi tehdit olarak görmedi. Fethullah Gülen, bir İslam âlimi olarak, insan hakları ve hukukun egemenliği gibi insani değerleri desteklerken şiddeti kınıyor. Daha önce hiçbir şiddet eylemine karışmadıkları halde, Hizmet ile bağlantısı olanları suçlamak anlamsızdır ve bunun yasal dayanağı yoktur.”

Ekrem Dumanlı, önümüzdeki süreçle ilgili olarak kesinlikle taviz vermeyeceklerini de dile getirerek, “Türkiye'de gerçek demokrasinin yerleşmesi için ”˜gerçekleri' haber yapmaya devam edeceğiz.” dedi.