Gezi olayları sırasında pala ile eylemcilere saldırdığı gerekçesiyle yargılanan sanığın duruşmasında tanık olarak dinlenen polis, sanığın emniyet müdürü ve bir eylemciyi yaraladığını gördüğünü söyledi. Sanığın tanık polis memuruna ‘Senin DHKP-C ile bir alakan var mı?’ sorusu duruşmada tartışmalara neden oldu.

İstanbul 53. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanıklardan Sabri Çelebi ve tarafların avukatları katıldı. Duruşmada olay yerinde müdahalede bulunan polislerden R.E. tanık olarak dinlendi.

İmdat sesleri duymaları üzerine kendisi, emniyet müdürü Kayhan Şahan ve bir meslektaşı ile birlikte sesin geldiği yere gittiklerini belirten R.E. iki grubun birbirine saldırdığını gördüklerini anlattı. Gezi eylemcilerinin sandalye ve masa üzerindeki eşyaları attıklarını, sanığın elinde ise pala bulunduğunu söyleyen R.E. sanığın yanındaki diğer kişilerde ise beyzbol sopası ve benzer aletler olduğunu kaydetti. Araya girdiklerini ve kendisinin eli sopalı kişilere müdahale ettiğini belirten tanık polis, emniyet müdürü Şahan’ın da Çelebi’ye müdahalede bulunduğunu söyledi. Müdürün elinden yaralandığını kaydeden R.E. bu sırada Gezi eylemcilerinin karşı gruba attığı cisimlerin kendilerine de geldiğini belirtti. R.E. sanık Çelebi’nin bir Gezi eylemcisini boğazından yaraladığını da ifade etti.

Soru üzerine R.E. Gezi eylemcileri ve sanıklar tarafından kendisine doğrudan saldırı olmadığını belirtti. Çelebi’nin emniyet müdürü Kayhan’a saldırdığını ve elindeki palayı sağa sola salladığını gördüğünü kaydetti.

Tanık polis memuru ifade verirken taraf avukatları arasında zaman zaman tartışma yaşandı. Sanık Çelebi’nin avukatı Turan Öner tanık polisin yalan ifadeler verdiğini öne sürdü. Avukat Öner tanığa, “Sen hazırlıklı gelmişsin zaten, yazık. Tanık yemini ettin burada yalan söyleme.” dedi. Bunun üzerine tanık polis, “O Allah ile benim aramda olan bir şey.” karşılığını verdi.

Bu sırada sanık Çelebi, tanık R.E.’ye “Senin DHKP-C ile bir alakan var mı?” dedi. Hakimin Çelebi’nin bu sözünü duymaması üzerine müşteki avukatlarından Hacer Yılmaz bu ifadenin tutanağa geçirilmesini istedi. Bu nedenle Yılmaz ile Çelebi’nin avukatı Turan Öner asında tartışma yaşandı. Avukat Öner, Çelebi’nin böyle bir söz söylemediğini savunurken avukat Yılmaz, sanığın ifadesinin herkes tarafından duyulduğunu belirtti ve duruşma zaptına geçmesini istedi. Avukat Turan Öner, “DHKP-C müvekkilimi her gün ölümle tehdit ediyor. Ne yaptıklarını adliyede gördük zaten.” ifadelerini kullandı. Avukatlar arasında duruşmayı provoke etme tartışması da yaşadı.

İfadesi biten tanık polis memuru salondan çıkarken, “Bir polis memuruna DHKP-C üyesi diyecek kadar düştü.” ifadelerini kullandı. Sanık Çelebi’nin avukatı da, ”İşini yaptın çık. Çok güzel yaptın işini. Hazırlıklı gelmişsin. Seninle özel uğraşacağım.” dedi. Tanık polis R.E. de “Tamam dışarıda bekliyorum.” dedi. Avukat Öner, “Ne yapacaksın bana dışarıda?” demesinin ardından ardından tanık polis salondan çıktı.

Tanık çıktıktan sonra avukat Hacer Yılmaz, sanık Çelebi’nin tanığa söylediği söz ile kendi beyanlarının tutanağa geçirilmediğini söyledi. Avukatlar arasında tartışma yaşandı. Bunun üzerine sanık Çelebi, “Evet tanığa o sözü söyledim. Yalan söyleyecek değilim. Söyledim kabul ediyorum.” ifadelerini kullandı. Çelebi’nin bu beyanı üzerine hakim, söz konusu ifadeleri tutanağa yazdırdı.

Davaya katılan mağdurların avukatları tüm tanıklar dinlendikten sonra beyanda bulunacaklarını belirtti. Sanık Çelebi’nin avukatı Turan Öner de bir daha ki duruşmada tanıklarını hazır edeceklerini, görüntü kayıtlarını da mahkemeye sunacaklarını kaydetti. Öner, tanık polis hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını da ifade etti.

Mahkeme duruşmayı 23 Ekim’e erteledi.

Sabri Çelebi’nin de bulunduğu 4 sanık hakkında 'kasten yaralama ve görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından 27 yıla kadar hapis talebiyle dava açılmıştı.