Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’i ziyaret eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, yaptıkları araştırma neticesinde Özgecan Aslan ile gazeteci Nuh Köklü’yü öldüren kişilerin esnaf kaydı bulunmadığını açıkladı. Bakan Çelik ise yaşanan olaylarla ilgili bunları yapanların bırakın esnaf, insan olarak telakki etmeme düşüncesini taşıdığını belirtti.

Bendevi Palandöken, beraberindeki heyetle Bakan Çelik’e yaptıkları teşekkür ziyareti esnasında, “Değerli yavrumuzu kaybettiğimiz hunharca cinayette o insanın esnaf olmadığı ortaya çıktı. Yine dün kar topunun cama gelmesiyle neticelenen ölüm vakasında gazetecinin ne kadar mahzun olduğu sadece eğlenmek için arkadaşlar arasındaki bir kartopu şakasının canına mal olmasını da esnafa mal ettiler. Halbuki 800 yıllık bir geçmişi olan esnaf teşkilatında araştırdık, kaydı da yok. Hem şoför değil hem de bu gazeteci arkadaşımız bıçaklayan arkadaşımız esnaf ve zanatkarlar odalarına bağlı bir meslek erbabı değil. Çünkü biz iki kişi kavga etse ayıran insanız.” dedi.

“BÜTÜN ŞOFÖRLERİ ZAN ALTINDA BIRAKTI”

Özgecan gibi yavrulara bu şekilde yapanların sebebini ise Palandöken şöyle sıraladı: “Bunların mesleki terbiye, mesleki ahlak; yani direksiyonun başına geçen ‘benim ehliyetim var. Ben minibüs, taksi, kamyon şoföre olurum’ değil. Bunlar akredite edilen bir meslek, mesleklik belgesinin olması lazım. Bugün kadar böyleydi . Ama maalesef şoför esnafının niteliksiz bir şekilde herkesin seyr-ü sefere çıktığı bir dönem oldu. Ve böylelikle TŞOF ve ya TESK çatışı altındaki eğitimlerden yararlanamıyorlar. Yararlanamayan, denetlenmeyen, dolasıyla bunun mesleki bir becerisi olmayan; alkol bağımlısı, madde bağımlısı olabilir. Bu arkadaşımız daha evvel suça meyyal olan hastalığa da sahip olan bir kişiliksiz, arkadaşımız. Netice itibariyle bütün şoförleri zan altında bıraktı.”

“ALIP-SATAN HERKES ESNAF DEĞİL”

KESK Genel Başkanı Palandöken, yine esnaf tabir edilen, içeriden bıçağını alıp kavga eden iki kişiyi dükkanına sokması gereken kişinin de o gencecik gazeteciyi bıçaklayarak öldürme cesaretini gösterdiğini işaret ederek, “Yani bunlar bizden değil. Esnaf sanatkar kamuoyunda yanlış tanıtılıyor. Tabir itibariyle alıp-satan herkesin esnaf değil. Nitelikli ustalık, kalfalık, çıraklık belgesine sahip olması lazım.“ dedi.

BAKAN ÇELİK: BİZ ONLARI İNSAN OLARAK GÖRMÜYORUZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de aynı olaylar hakkında, “Esnafın ve ya insanın bu menfur olaylar içerisinde olması söz konuş değil. ‘Ben insanım’ diyen hiç kimse bu vahşi, canice cinayetin içinde olması veya bunu işlemesi söz konusu olamaz. Dolayısı ile biz onları insan olarak görmüyoruz. Bu canice, vahşice cinayeti işleyenleri bırakınız esnafı insan olarak telakki etmeme düşüncesindeyim. Hayatlarını kaybedenlere ben de Allah'tan rahmet diliyorum.“ düşüncesini aktardı.

TESK Genel Başkanı Palandöken, görüşme esnasında; esnaf ve sanatkarlarla ilgili yaptığı çalışmalarından dolayı Bakan Faruk Çelik'e teşekkür için çiçek ve plaket takdim etti.