Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, büyümeye iç talebin etkisinin artırılması gerektiğini belirtti.

Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açılamada, yerli üretim ve tüketimin, her zaman büyümede en etkili faktörler olduğuna dikkat çekti. Palandöken, "Vatandaşın geliri arttığı zaman, güven ortamında talebi de artıyor. Vatandaş olarak harcamalarımızı ve alışverişlerimizi yaparken ülke ekonomisini ön planda tutmalıyız. Ülkemizde yapılan üretimin ve ülkenin en ücra yerinde vatandaşın ayağına hizmeti götüren esnafın desteklenmesi, ekonomik büyümeyi hızlandıracağı gibi cari açığın kapatılmasına, işsizliğin düşürülmesine de katkı sağlayacaktır." dedi.

“ESNAF PİYASANIN CANLANMASINI BEKLİYOR”

Ülkenin 3. çeyrek büyümesinde bazı sıkıntıların yaşanabileceğini belirten Palandöken, şunları kaydetti: “Yapılacak seçimler sonrasında siyasi istikrarın ve güven ortamının yeniden sağlanması ekonominin kısa zamanda toparlanmasına ve büyümesine olumlu etkisi olur. Piyasadaki nakit darlığı ve ekonomideki belirsizlikler esnafı olumsuz etkiliyor. 2,5 milyon esnaf var. Ekonominin barometresi diyoruz, kılcal damarlar gibiyiz. Bunlar belirsizlikten çok çabuk etkilenir. Esnaf dediğinin ertesi gün ödemesi vardır. Küçük sermayesi ile büyük işler yapan bir kesimiz. Ancak ülkede dirlik, birlik istikrar olduğu zaman biz ayakta durabiliriz. Güvenin olmadığı dönemler insanlar alışverişte yapmıyor. Turizmde çevremizdeki ülkelerde yaşanan sıkıntıların yapmış olduğu olumsuz etkiler, yaşanan 3 seçim; aslında ekonomik olarak beklentilerle geçen bir yıl var ortada. Buna olumsuzluklara rağmen büyümenin pozitif devam etmesi ülkemizde ekonominin ayaklarının yere bastı Esnafa düşük faizli krediler, yeni işyeri açanlara vergiden muafiyet, tüketici kredileri ve kredi kartlarında kısıtlanan taksit sayısının biraz daha artırılması gibi desteklerle tedbir alınmasını istiyoruz.”