Erzurum'da’da yaşayan 360 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Palandöken Baraj Gölü'ne, bin 500 kişinin barındığı Karaşeh ve Çukurçayır köylerinde yaşayanların, hayvan gübrelerinin ve ahırlarda oluşan atıkların karıştığı iddia edildi.

Erzurum'un önümüzdeki 30 yıllık içme suyu ihtiyacını karşılamak için Çat ilçesi yakınına yaptırılan Palandöken Baraj Gölü'nden, 1 Kasım 2008’den itibaren şehre su verilmeye başlandı. Baraj havzasındaki köy ve mezraların kanalizasyonlarının baraja boşalması nedeniyle havzadaki köyler kamulaştırma suretiyle kaldırılmıştı. Baraj havzasından 2 kilometre kadar içeride bulunan 250 haneli Karaşeyh köyündeki dere yatağında bulunan ev ve ahırların kanalizasyon ve ahır atıklarının karışmaması için Büyükşehir Belediyesi ile DSİ tarafından kanal yaptırılmıştı. Ancak kanal duvarlarını delen dere yatağındaki vatandaşlar, ahırlarında besledikleri büyük ve küçükbaş hayvanların idrar ve dışkılarının karıştığı ahır sularını, boru vasıtasıyla söz konusu dere yatağına vermeye başladığı belirtildi.

Karaşeyh köyü sakinleri, ahır atıklarını Palandöken-Çat Barajı'na aktaran dere yatağına döken duyarsız komşularından ve yeterli etkin denetimi yapmayan AK Parti'li Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan da şikayetçi oldu. Köy sakinlerinden Mithat Çelebi, Erzurum'un içme suyuna köylerindeki hayvan atıklarının karışmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Çelebi, dere yatağındaki ahır sularının ayağının Palandöken- Çat Barajı'na döküldüğüne dikkat çekerek, "Erzurumlular köyümüzdeki ahırların pis su ayağının bağlandığı derenin suyunu tüketiyor. Belediye koruma havzası oluşturdu. Evlere kanalizasyon bağlandı. Ancak dere yatağındaki ahırların hepsinin b...klu suları içme suyu barajına dökülüyor. Bundan vicdanen rahatsızız. Bizim köyün yanı sıra Çukurçayır köyündeki ahırların suları da dere yoluyla içme suyuna karışıyor. Belediyenin bu konuda gerekli tedbiri almasını istiyoruz." dedi.

Hatırlanacağı üzere, önceki yıllarda İl Hıfzıssıhha Kurulu, Palandöken-Çat Barajı'nın çevresindeki köy ve mezraların kahalizasyon ve hayvan atıklarını baraja akıtması nedeniyle insan ve çevre sağlığı tehdit eden bulaşıcı, salgın hastalıkların çıkmaması için kısa ve orta vadede bir dizi önlem alınması için karar almıştı.