Erzurum Palandöken Dağı'nda Özelleştirme İdaresi'ne devredilen Konaklı ve Palandöken kayak merkezlerinde pist ve mekanik tesisleri yenileme çalışmaları tamamlandı. Geçen yıl riskli olduğu gerekçesiyle çalıştırılmayıp ağır bakımı yapılan gondolların bakımı tamamlandı. Yaklaşık 10 milyon TL'ye bakımı tamamlanan pist ve mekanik tesislerin kayak sezonunda hizmete açılacağı bildirildi.

Türkiye'nin ve dünyanın sayılı kayak merkezlerinden birisi olan Palandöken ve Konaklı'da kış öncesi kayak ve snowboard severler için altyapı çalışmaları tamamlandı. 34 kayak pistinin bulunduğu Palandöken ve Konaklı'da eş zamanlı olarak 40 bin kişi kayak yapabiliyor. 12 kilometre uzunluğundaki pistleri ile Türkiye'nin en uzun kayak pistlerine sahip Palandöken'de kristal yapısı nedeniyle, kayakçı ve snowboardçular kar üzerinde daha hızlı, bağımsız ve rahat manevra yeteneğine sahip oluyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Palandöken ve Konaklı kayak merkezlerindeki pist ve mekanik tesis ve suni karlandırmada kullanılan göletler elden geçirildi. Yaklaşık 12 milyon TL harcama ile kayak pistleri yenilendi. Geçen yıl kaza yapma riski nedeniyle çalıştırılmayan saatte bin 500 yolcu taşıma kapasiteli gondol kabinlerin ağır bakımı gerçekleştirildi. Uluslararası bir firmaya ihale edilen bakım işi 10 aylık bir çalışmanın ardından tamamlandı. Gondol kabinleri, halatlar ve mekanik tesisler ile beton aksamlar yenilendi. Uluslararası kontrol müşavirlik firmaları tarafından yapım çalışmaları denetlendi ve gerçekleştirildi.

Suni kar sistemi için oluşturulan ancak zeminin su kaçırması nedeniyle kullanılmayan 150 bin metreküp hacme sahip göletin zemininde iyileştirme yapılarak kaçağın önüne geçildi. 2 milyon TL'ye mal olan gölet sayesinde kar yağışının olmadığı günlerde kayak ve snowboard için suni kar yağdırılacak. Palandöken'deki 26 pistin genişliği ve uzunluğu artırıldı. Pistlerin çevresindeki riskli dere ve yarlar dolgu ile düzeltildi. Yüzeysel drenaj yapıldı. Pistlere güvenlik amaçlı olarak kamera, bariyer uyarı levhaları yerleştirildi. Pistlerin düzeltilmesi ve karların ezilmesi çin alınan ancak zaman içerisinde atıl haldeki 8 kar üstü aracının tamirleri yapılarak hizmete hazır hale getirildi. Konaklı'da pisti olmayan liftlere ise pist yapıldı.

Palandöken ve Konaklı Kayak Tesisleri Özelleştirme İdaresi Başkanı Kemalettin Işık, uluslararası akredite edilmiş kurumlar ile yaptıkları teknik çalışmalar sonucunda Konaklı ve Palandöken'in yeni kayak sezonuna hazır hale getirildiğini açıkladı. Pistlerin uluslararası standartlara kavuşturulduğunu söyleyen Işık, sporcuların can güvenliğini üst seviyede tutmak için, pist çevrelerinin yüzeysel dolgularının yapıldığını anlattı. Geçen yıl teknik ve can güvenliği nedeniyle çalıştırılmayan gondol kabinlerinin ağır bakımının gerçekleştirilerek sezona hazır hale getirildiğine belirten Işık, "Rutin bakımlar haricinde en az 19 yıl daha gondolların ağır bakımına gerek kalmadı. Bütün pistlerin eğimini düzenleyip, genişlik ve uzunluklarını artırdık. Palandöken ve Konaklı yerli ve yabancı bütün kayak severlerin güvenle, huzur içinde spor yapıp eğlenebilecekleri güvenli bir mekan haline getirildi." dedi.