Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ramazan Bayramı alışverişi yapacak olanları, kaçak ve merdiven altı üretim konusunda uyardı. Palandöken, "Vatandaşlarımız bütçelerinden çok sağlıklarını düşünmelidir. Tanımadıkları ve emin olmadıkları yerlerden yani merdiven altı dediğimiz kaçak üretilen yerlerden sağlıksız gıda alışverişi yapıp bayramlarını zehir etmesinler." dedi.

Ramazan Bayramı'nda hediyelik şekerleme sektörünün büyüklüğünün 500 milyon liraya, tonaj büyüklüğünün ise 40-45 bin tona ulaştığını ifade eden Palandöken, sağlıklı olmayan ortamda üretilen ve etiketsiz satışa sunulan bayram şekeri, çikolata, tatlı ve unlu gıda ürünlerinden uzak durulması gerektiğini kaydetti. Palandöken, “Şeker Bayramı öncesi alışverişler hız kazanmaya başladı. Kendi günlerini kurtarmak için halkın sağlığını hiçe sayan çıkarcılara halkımız paye vermemelidir. Ucuz diye merdiven altı üretilen ürünlere rağbet eden halkımız hem korsan satıcıların ekmeğine yağ sürmekte, hem de esnafımızı mağdur etmektedir. Bunların yanı sıra en önemlisi kendi sağlıklarını tehlikeye atmaktadırlar.” diye konuştu.

“UYARILARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ”

Her bayram zamanı yaptıkları uyarılara devam etme amaçlarının vatandaşların sağlığını korumak ve tanıdık esnafa yönlendirmek olduğunu belirten Bendevi Palandöken, şunları belirtti: "Vatandaşlarımızdan isteğimiz; tanıdıkları esnaftan alışverişlerini yapmaları ve bilinen ürünleri tercih etmeleridir. Tezgâh altı üretim ürünlerin içeriği belli değil. Fiyatı ucuz, renkli paketleri cazip gelen 3-5 lira ile ham madde fiyatının çok altında satılan her ürün tehlikelidir. Satılan ürünlerin hijyenik bakımdan ve fiyat yönüyle kontrol edilerek, denetimler artırmalıdır. Denetim sırasında satış yapanların esnaf oda kayıtları mutlaka aranmalıdır. Böylelikle kirasını, vergisini veren küçük esnaf ve sanatkârın da haksız rekabetten zarar görmesi engellenmelidir."