Bursa Osmangazi Belediyesi’nin 16 vizyon projesi arasında yer alan 'Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi'nin inşaat çalışmaları başladı.

Osmangazi Belediyesi tarafından tasarlanan ve dünyanın ikinci tam panoramik müzesi olma özelliği taşıyan Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesinin yapımına başlandı. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Kamberler Parkı’nın yanında toplam 4 bin 300 metrekare alan üzerine inşa edilecek olan müzenin inşaat sahasını gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Dündar, proje ile ilgili şunları söyledi: “Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi, Osmangazi ve Bursa’nın adını uluslararası alanda duyuracak vizyon projelerden bir tanesi olacak. Bursa’nın fethinin üç boyutlu olarak resmedileceği müze, mimarisi ile de tüm dikkatleri üzerine çekecek. Projemizin ihale sürecini bitirdik. İnşaat çalışmalarına başladık. Önümüzdeki günlerde projenin temel atımı için resmi bir tören düzenleyeceğiz. Çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bir aksilik olmadığı sürece müzeyi, 700 iş günü içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz.”

Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi’nin Bursa’da bir anıt eser olacağını kaydeden Dündar, turizm başta olmak üzere kente bir çok alanda artı değer katacağını vurguladı.

'FETİH 3 BOYUTLU ANLATILACAK'

Bursa'nın fethini anlatacak olan Panoramik Müze, 40 metre çaplı dairesel bir yapıda inşa edilecek. Yapının alt platformuna, yan duvarlarına ve tavanına 360 derecelik panoramik resim ve onu tamamlayan üç boyutlu çalışma yapılacak. Seyirci platformuyla yan duvarlar arasındaki 3 boyutlu platformda, perspektife uygun olarak değişik boyutlarda, döneme ait mimari ve sanatsal öğeler yer alacak. Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi, dünyadaki diğer panoramik müzelerin aksine, kubbeli olarak tam panoramik şekilde inşa edilecek.

Kubbe içerisine yapılacak olan 3 boyutlu resim, ziyaretçilere uçsuz bucaksız bir gök kubbe altında olduğu izlenimini verecek. 3 boyutlu platformun bitiminde yükselecek olan kubbedeki resim ile müze, ziyaretçileri içine alarak yüzyıllar öncesine götürecek. Müze aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun, beylikten cihan devletine doğru giden yolculuğunu ve bu yolculuğun en önemli noktalarından birisi olan Bursa'nın fetih anını, etkileyici bir şekilde göstermiş olacak.