Erzurum'un Olur ilçesine bağlı Çataksu köyünde 3 yıl önce meydana gelen heyelanda evleri hasar gören 24 aile için ilçe merkezinde yaptırılan afet konutları da ağır hasarlı çıktı. Oturulmadan hasar gören evlerin sahipleri, 2 yıldır parasını ödedikleri evlere korkularından giremiyor.

Kamu parası müteahhitler eliyle çarçur ediliyor. Çataksu köyünde 3 yıl önce heyelan yaşandı. Heyelanda evleri hasar görenler için İl Afet ve Acil Durum (AFAD) müdürlüğü tarafından taşeron müteahhit firma aracılığıyla 3'er katlı 4 blok halinde 24 konut yaptırıldı. Banka kredisiyle yaptırılan konutların geri ödemesine ise geçen yıl başlandı. Ancak köyden ilçe merkezindeki yeni konutlarına taşınmak isteyen hak sahipleri, kolon kirişlerindeki çatlaklar ve çevre peyzajının yapılmaması nedeniyle evlerine yerleşemedi. Mağdur edildiklerini belirten hak sahipleri, yetkililerden yardım talep ediyor.

Hak sahiplerinden MHP'li Belediye Meclis Üyesi Kenan Kınık, söz konusu binaların zemin etüdü yapılmadan tarla üzerine inşa edildiğini söyledi. Kınık, Afet konutlarının can güvenliğini tehdit ettiğini anlattı. Duvarlarında ve kiriş bağlantılarında derin çatlakların olduğuna dikkat çeken Kınık, "Köyümüzde heyelan olduğu için devlet bizlere ilçe merkezinde afet konutları yaptırdı. Ancak müteahhit firma çalışanları konutları sağlam yapmamış, Kolon kirişlerinde, duvarlarda ağır çatlaklar var. Parasını ödemeye başladığımız konutlara 2 yıldır cesaret edip giremiyoruz." dedi.

Yunus Kınık da Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ni durumdan haberdar ettiklerini ancak yetkililerin kendilerine, 'Konutlara çürük raporu verirsek yıkmamız gerekir. Bu da sizleri mağdur eder' beyanında bulunduğunu ifade etti. Kınık, "Şaşırdık kaldık. Mağduruz. İçerisine yerleşemediğimiz konut için kredi kullandırıldığımız bankaya yıllık bin 400 TL taksit ödüyoruz." diye konuştu.

Köy sakinlerinden Mehmet Koçak da mağdur edildiklerini belirterek, "Evlerimizi yaptırdık. İçine girmek nasip olmadı. Bodrum katları su basıyor. Evlerde hasar var mağduruz" diye konuştu.

MHP İlçe Başkanı Hamdi Akın da afet konutlarının AFAD tarafından AKP'ye yakın bir müteahhite yaptırıldığını öne sürerek, "Konutlar dökülüyor. Vatandaş mağdur. AKP'ye yakın bir müteahhide yaptırılan konutlardan dolayı köylüler evlerine 2 yıldır taşınamıyor." açıklamasında bulundu.