Fransa'nın başkenti Paris'te 2 yıl önce uğradığı suikast sonucu Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile birlikte hayatını kaybeden PKK'nın kurucularından Sakine Cansız için dün Tunceli Asri Mezarlığı'nda anıt mezar yaptırıldı.

Tunceli'ye 2 kilometre uzaklıkta bulunan Asri Mezarlık içinde yaptırılan anıt mezarın açılış törenine Sakine Cansız'ın annesi Zeynep Cansız, kardeşleri Feride, Metin Cansız ile çok sayıda akrabasıyla birlikte HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gültan kışanak, HDP Tunceli milletvekilleri Edibe Şahin, Ali Can Önlü, İmralı komisiyonu Üyesi Ceylan Bağrıyanık, Tunceli Belediyesi Başkanı Mehmet Ali Bul, eş başkan Nurhayat Altun, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu yaklaşık 600 kişi katıldı. Figen Yüksekdağ ve anıt mezarın açılışına katılanlar Sakine Cansız'ın mezarının başına gelerek saygı duruşunda bulunduktan sonra mezarlık içinde bulunan ve çeşitli tarihlerde yaşanan çatışmalarda öldürülen PKK'lıların mezarlarına karanfil koyarak mum yaktı.

Anıt mezar açılışında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Sakine Cansız'ın, özgür, direnen ve direnerek yaşayan kadının sembolü olduğunu iddia etti. Yüksekdağ, "Bizim mayamız, Sakine'nin kişiliğinde bütün değerlerimizin kişiliğindedir. O maya o kadar sağlamdır ki dağda, düzde yaşamın her bir yanında canımızı birer birer alırlar biz, biner biner doğarız" diye konuştu.