Kanadalı bilim insanları sigaranın yeni bir zararını ortaya çıkardılar. Çocuklar ve sigara konusunda yapılan araştırmada, yetişkinler sigara içerken pasif içici konumunda olan çocukların büyüdüklerinde şişmanlama ihtimallerinin bulunduğu saptandı. Bu ihtimalin yüzde 40 ve üzerinde olduğu belirtiliyor.

Bilim insanları sigaradaki zararlı maddelerin pasif içicileri çok daha fazla etkilediğine dikkat çekerek pasif sigara içiciliğinin çocukların sosyal davranışlarını da olumsuz etkilediğini, çocukları agresif yaptığını belirledi. Araştırma ekibinde bulunan Profesör Linda Pagani, pasif içiciliğin neden kilo yaptığını anlatırken, "Çocukların organları yetişkinler gibi gelişkin değil. Bu nedenle hayati önem taşıyan, henüz tam gelişmemiş organ sistemlerinin vücuttaki kilo başına, yetişkinlere kıyasla, çok daha fazla oksijene ihtiyacı var. Bu da çok daha fazla nefes almayı beraberinde getiriyor. Pasif içicilik çocukların metabolizmasını bozuyor ve bu nedenle özellikle ergen yaşlarda kilo alma ihtimallerini yükseltiyor." dedi.

Pagani'nin Çocuk ve Gençlik Doktorları Birliği'nin (Berufsverband der Kinder- und Jugendärzte e.V.) internet sayfasında paylaştığı bilgilere göre pasif sigara içiciliği çocukları yetişkin pasif içicilere kıyasla çok daha fazla etkiliyor ve çocuklarda solunum rahatsızlıklarına, süt dişlerinde hasara ve hatta ani çocuk ölümlerine bile yol açabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü WHO her yıl 600 bin kişinin pasif sigara içiciliğinin neden olduğu rahatsızlıklar sonucu can verdiğini açıkladı.