Mersin'de 2015 LYS'de Türkiye 2. si ve TEOG sınavında şampiyonlar çıkaran Fem ve Anafen Dershanelerine polis eşliğinde 8 kurumun katıldığı baskın gibi denetimin yankıları sürüyor. Denetimde görevliler tarafından 'paspasın rengi niye mavi, tabelanın boyu kaç santim, böcek ilaçlama firmasının ruhsatı var mı' gibi sorular sorulduğu ortaya çıktı. Müfettişlerden bazılarının tabela ile koridorun boylarını ölçmesi dikkat çekti.

Dershane Genel Müdürü Ali Onaylı, denetlemenin bir algı operasyonu olduğuna dikkat çekerek, 28 Şubat sürecini aratmayan baskının, her gün şehit haberlerinin geldiği bu günlerde gerçekleştirilmesini manidar bulduklarını kaydetti.

Denetime, Mersin'de valiliğin yazılı emri ile KOM polisleri eşliğinde Milli Eğitim, Maliye, Sosyal Güvenlik Kurumu, Halk Sağlığı, İtfaiye, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi ekipleri katıldı. 2015 LYS'de Türkiye 2.'si ve TEOG sınavında şampiyonlar çıkaran FEM ve Anafen Dersanelerine baskın gibi denetimde Milli Eğitim müfettişinin tabelanın kısa kenarının kaç santim olduğunu sorması ve bazı görevlilerin ise merdiven, koridor ve tabelanın boyunu metre ile ölçmeleri dikkat çekti.

Milli Eğitim Müfettişleri denetleme sonunda dersane yetkililerinin de imza attığı tutanağı kendilerine vermek istemeyince tartışma çıktı. Yetkililer imza attıkları tutanaktan bir nüshanın kendilerine verilmesini istedi. Vermek istemeyen müfettiş, tutanağı yırttı. Denetleme görevlileri sadece kendi imzalarının bulunduğu başka bir tutanak tutarak dershaneden ayrıldı.

Dersane Genel Müdürü Ali Onaylı, 8 kurumdan yaklaşık 200 görevlinin bulunduğu ekiplerin Mersin merkezde bulunan 8 şubelerine baskın gibi bir denetleme gerçekleştirdiklerini belirtti. Öğrencilerin derste olduğu bir saatteki baskının, 28 Şubat sürecini aratmadığını ifade eden Onaylı, her gün şehit haberlerinin geldiği bu günlerde baskın yapılmasının üzücü olduğuna dikkat çekti. Onaylı, 2015 LYS'de Türkiye 2.si çıkaran dersanelerine yapılan baskının yeni kayıt döneminde gerçekleştirilmesinin de oldukça düşündürücü olduğunu vurguladı.

Denetime gelenlerin rutin olduğunu söylemelerine rağmen hangi eğitim kurumuna böyle bir uygulama yapıldığı sorusuna cevap veremediklerini anlatan Onaylı, yüzlerce sorunun bulunduğu denetimde görevlilerin sorduğu bazı ilginç soruları ise şöyle paylaştı: "Paspasın rengi niye mavi? Böcek ilaçlama firmasının ruhsatı sizde var mı? Öğrencilerin boyunu ölçüyor, kilosunu tartıyor musunuz? Müdür levhasında niye yön oku yok? Sınıflarda Alo 174 Gıda Hattı uyarı levhası var mı? Yangın tüpü doldurma firmasının ruhsatı var mı? Dershane girişindeki tabelanın boyu niye 20 santimden kısa?"