Erzurum'da üretilen tohumluk patates, depo olmadığı için Nevşehir'deki depolarda muhafaza ediliyor.

Erzurum'da sertifikalı patates hasadına başlandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar ve kurum teknik çalışanları Pasinler ilçesine bağlı Serçeboğazı köyünde ekimi yapılan tohumluk patates hasat törenine katıldı. İl genelinde patatesin en çok yetiştirildiği Pasinler ilçesinde, her yıl yaklaşık 25 bin dekar alanda ekimi yapılmakta. Yıl içerisinde 435 dekar alanda sertifikalı patates tohumluğu üretimine de başlandı. İlkbaharda sertifikalı patates tohumluğu ekimi yapılan ilk tarlada sezonun ilk hasadı da yapıldı.

NEVŞEHİR'DE TOHUMLUK PATATESLERİ MUHAFAZA EDİYORUZ

Tarla sahibi Adem Alkanat, özel bir tohumculuk firması adına 20 dekar alanda sertifikalı patates tohumluğu üretmek için ekim yaptığını söyledi. Alkanat, ekiminden hasada kadar her türlü bakımı titizlikle yaptıklarını, sulamada yağmurlama sulama sistemini kullandıklarını, hasat ettiği tohumluk patatesi Nevşehir'deki depolarda muhafaza ettiklerine dikkat çekti. Alkanat, "Hasat ettiğimiz sertifikalı tohumluk patatesi ilçemizde depo olmadığı için Nevşehir'de muhafaza ediyoruz." dedi. Alkanat, sertifikalı tohumluk patatesten dekara yaklaşık 6 ton patates aldıklarını da sözlerine ekledi.

DEPO SORUNU ÇÖZÜLECEK

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar ve kurum teknik çalışanları, Serçeboğazı köyündeki tohumluk patates hasat törenine katıldı. Akar, Erzurum'da en fazla patates üretiminin Pasinler'de gerçekleştirildiğini kaydetti. İl Müdürü, patates muhafaza deposu kurulması için Büyükşehir Belediyesi'nin söz konusu probleme el attığını ifade ederek, şu bilgileri paylaştı: "Erzurum Büyükşehir Belediyesi de birçok soruna el attığı gibi sağ olsunlar bu konuda çalışmalara başlamıştır. İlimizde 2014-2017 Tarım Stratejisini oluşturduk ve sektörel hedefler koyduk. Bunun yanında geniş katılımlı sektörün bütün unsurlarını içine alacak şekilde üreticisinden, sektör örgütüne, medyasından, pazarlamacısına kadar herkesimi içine alan Erzurum Tarım Konseyi kuruldu ve çalışmalarına başladı. Biz burada mevcut durumu, sorunlarımızı ve önceliklerimizi tespit ettik, raporlar oluşturduk ve ilgili yerlerde sunumlar yaptık. Tarıma stratejik yaklaştık, yüzlerce çözüm bekleyen sorunlar içerisinde acil çözüm üretilmesi için ilk etapta 7 başlık seçtik ki bunlardan bir tanesi de patates tohumluk deposu kurulmasıdır."