Samsun’un Çarşamba ilçesinde dün saat 12.00 civarında, uğultuyla birlikte 2’şer saniye arayla duyulan 3 ayrı patlama sesi, gizemini koruyor. Duyulan patlama sesinin ardından ilçenin özellikle Karadeniz sahiline yakın köyleri olan Karamustafalı, Esenli köyü çevresinde ve Çarşamba, Terme ile Ünye civarında da şiddetli sallantı hissedilmişti.

Dün saat 12.00 civarında Çarşamba’da derinden gelen büyük bir uğultu sesiyle gökyüzünde 2’şer saniye arayla 3 ayrı patlama sesi duyuldu. Patlama sesi sonrası vatandaşlar panik ve korkuyla sokağa çıktı. Olay anını anlatan herkes sesin deniz tarafından geldiği konusunda hemfikir oldu.

Karamustafalı Köyü Muhtarı İsmail Güngör, "Büyük bir uğultuyla patlama sesi duyduk. Evimiz yıkılacak kadar sallandı." dedi. İlçenin doğu yakasındaki binalarda yaşayan Ümit Tok, "Duyulan patlama ve uğultu sesiyle birlikte camlar sallandı. Bina sallandı.." sözleriyle o anı anlattı. Mithat Bircan, "Bina ve camlar sallandı." dedi. Recep Sarı, "Yemek yerken lokantada ses ve sallantı duydum" diye belirtti. Onur Şen, "Bir iş yerindeydim. Sesle birlikte dükkânın tentesinin üzerine sanki 30, 40 kilo ağırlığında yük düşmüş gibi oldu. Aynı anda sallandık." şeklinde konuştu. Terme’de de aynı sallantı ve sesin duyulduğu öğrenildi.

Çarşamba Çınarlık Uluslararası Havaalanı yetkilileri, herhangi bir uçak kazası meydana gelmediğini; BOTAŞ yetkilileri doğalgaz boru hatlarında herhangi bir patlama olmadığını ifade ettiler. Kandilli Rasathanesi'ne de halen bir deprem kaydı bildirilmedi öğrenildi. Samsun Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü yetkilileri olayın meteorolojik olmadığını açıkladı.

Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız, olay sonrası jandarma, itfaiye ve 112 ekiplerini patlamanın ve ilgili sallantının araştırılması için seferber etmişti. Kaymakam Caner Yıldız, patlama sesinin nereden kaynaklandığının henüz belirlenemediğini söyledi. Kaymakam Yıldız, "Sesi biz de duyduk ama esas deniz kenarındaki bölgelerde daha yoğun hissedildi. Evler sarsıldı. Ekiplerimiz araştırıyorlar. Yeryüzünde bir değişiklik var mı diye bakıyoruz. Ses gökyüzünden geldi. Şu anda kesin bir şey yok. Doğa olayına benziyor ama ne olduğunu henüz netleştiremedik." ifadelerini kullandı.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Amasya Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda tatbikat olduğunu, oradan kalkan savaş uçaklarının Çarşamba Ovası üzerinde ses hızı duvarını aşınca enerji açığa çıkmış olabileceğini, ses ve sarsıntısının sebebinin bu olabileceğini kaydetti.

Patlama sesinin ve sallantının şiddetli duyulduğu ilçenin Esenler Mahallesinde (köyünde) Adnan Yılmaz, olay anından on beş dakika sonra gökyüzünde bir fotoğraf çekti. Çektiği fotoğraflarda uçak yâ da meteor izi belli olmayan bulutlar bulunuyor.