Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Artvin’in Hopa ilçesindeki sel felaketinde 9 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirterek, “Bu kayıpların bir doğa olayı değil devletin yol verdiği bir cinayet olduğunu tespit ettik. Çünkü dereleri beton kutular içine koymuşlar. Doğal yatağı 20 metre olan dereleri 3 metrelik beton kutular içine koymuşlar.” dedi.

HDP İnceleme ve Çözüm Üretme Heyeti, Artvin’in Hopa ilçesinde yaşanan sel felaketinin süreciyle ilgili HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

'BU KAYIPLARIN BİR DOĞA OLAYI DEĞİL DEVLETİN YOL VERDİĞİ BİR CİNAYET OLDUĞUNU TESPİT ETTİK'

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, iki günlük tespitlerinde doğal afet dışında bir cinayetle karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Paylan, şunları kaydetti :”Orada hayatını kaybeden 9 yurttaşımız ve hala şu anda 2 kayıp yurttaşımız var. Bu kayıpların bir doğa olayı değil devletin yol verdiği bir cinayet olduğunu tespit ettik. Çünkü dereleri beton kutular içine koymuşlar. Doğal yatağı 20 metre olan dereleri 3 metrelik beton kutular içine koymuşlar. O beton kutularında çok ciddi mühendislik hataları yapmışlar. 45-50 derecelik kavisler vermişler ve kavisleri de tomruklar tıkamış. Dere yatağından çıkıp doğal yatağında akarak evlerin bahçelerin iş yerlerinin içine dalmış.”

'YENİ BİR SEL HER AN OLABİLİR, O EVLERİN DE TEMELLERİ OYNAMIŞ DURUMDA'

Sadece AKP dönemi iktidarlarnda değil, 30-40 yıldır dere yataklarına imar verildiğini söyleyen Paylan, “Sel doğal yatağında akmıştır ama o doğal yatağında binlerce insan yatıyor. Şu anda hala o mahalleler boşaltılmadı. O mahallelerde hala insanlar yaşıyor. Bu olayın da üzeri kapatılmaya çalışıyor. O mahallenin ivedilikle boşaltılıp o imarların kaldırılması gerekiyor ve o mahallede yaşayan herkesin barınma haklarının ve zararlarının tazmin edilmesi gerekiyor. Çünkü bu suça kamu yol vermiştir. Özel ricalarımıza karşı evlerinde yaşayanlar var. Yeni bir sel her an olabilir. O evlerin de temelleri oynamış durumda, kolonları kırılmış durumda.” diye konuştu.

'İNANILMAZ BİR FACİA VAR'

Heyette bulunan bir diğer isim HDP İstanbul Milletvekili Beyza Üstün, sel felaketinin ardından yaşanan gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Üstün, “Bugün iş makinaları da Diyarbakır’dan Hopa’ya ulaşmış durumda. Çadır kurulmuş durumda. Sıcak yemek şu ana kadar çıkmış değildi. Dün vali ile görüşmemizde bugünden itibaren çıkacağını söyledi. Ancak gıda yardımı geldi. Orada ciddi bir şekilde sadece suyun değil sulu çamurun bölgeyi kayganlaştırdığı, evlerin çöktüğü inanılmaz bir facia var.” ifadelerini kullandı.

'BU KRİZ MERKEZİ DEĞİL, ŞİKAYETLERİN ULAŞTIĞI KOORDİNASYON MERKEZİ OLABİLİR'

HDP MYK Üyesi Hatice Altınışık, Hopa’ya gittiklerinde karşılaştıkları tabloyu anlatarak, şöyle devam etti: “Bir diğer vahim tablo, bizim oraya gidişimizi siyasi bir refleks olarak gören vali ve kaymakamın sergilediği tavrın yanı sıra onların yapmış olduğu çalışmanın da ciddiyetsizliğiydi. Örneğin; AFAD’ın yaptığı bir çalışma var. Jandarma Arama Kurtarma ile AKUT Arama Kurtarma beraber çalışma yapıyor. Sınırlı ve yeterli bir çalışma yapmıyorlar. İkincisi, hem Artvin merkezde hem Hopa merkezde bir vali yardımcısının da eşlik ettiklerini söyledikleri kriz merkezlerinde sadece kendilerine ulaşan talepleri alıyorlar. Elektrik yok, su yok insanlar evlerinden dışarıya çıkamıyorlar ve bunlar sadece kendilerine ulaşan talepler üzerine adım atmayı hedefleyen bir kriz merkezi oluşturmuşlar. Bu kriz merkezi değil, şikayetlerin ulaştığı koordinasyon merkezi olabilir.”