Ergenekon terör örgütü davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek’in yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı. Yargıtay Ceza Dairesi tarafından değerlendirilmesi gereken başvuruyu karara bağlayan mahkeme, gerekçe olarak ‘Perinçek’in AİHM’de Ermeni soykırımı sözleri nedeniyle açtığı davaya katılma’ olarak gösterdi.

İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, tahliye ile birlikte hakkında verilen yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması talebinde bulundu. Ergenekon dosyasının düştüğü İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi Perinçek’in avukatı Zeynep Küçük’ün bu talebini değerlendirdi.

Mahkeme, dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nda bulunduğunu kaydetti. Dosyanın Yargıtay’da olduğu sürede yapılacak taleplerin Yargıtay Ceza Dairesi tarafından değerlendirileceğini belirtti. Diğer sanıkların taleplerinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiğini ifade eden mahkeme, Perinçek’in talebinin gerekçesinin ise diğerlerinden farklı olduğunu kaydetti.

Perinçek’e ilişkin talepte 1915 olaylarıyla ilgili sözleri nedeniyle AİHM’de görülecek itiraz duruşmasının belirtildiği anlatıldı. Söz konusu davanın, 1915 olaylarının hukuki niteliğinin olayın mağdurlarına maddi ve manevi zarar vermeden farklı şekilde yorumlamanın ifade özgürlüğü kapsamında olup olmadığı içerikli bir dava olduğu ifade edildi. Mahkeme, “Buna göre mahkemece ‘1915 yılında Ermeni soykırımı olmamıştır’ şeklindeki beyanda bulunmanın AİHS’nin 17. maddesi uyarınca hakkın kötüye kullanımı olarak kabul edilemeyeceği ve olayların soykırım olmadığının ifade edilmesinin cezai müeyyideye bağlanamayacağı belirtilmiştir.” dedi.

Bu kapsamda AHM’de gerçekleşecek itiraz duruşmasının Perinçek’in 1915 olaylarına ilişkin şahsi görüşü ile sınırlı olmadığını belirten mahkeme, Türkiye’nin 1915 olaylarına ilişkin resmi tezlerinin AİHM tarafından kabul görüp görmeyeceği hakkında olduğunu kaydetti.

MAHKEME: PERİNÇEK’İN DURUŞMAYA KATILMASI, TÜRKİYE’NİN ERMENİ OLAYLARI HAKKINDAKİ TEZİNİ YAKINDAN İLGİLENDİREN DURUM

Perinçek’in bu duruşmaya katılmasının şahsi durumdan ziyade Türkiye’nin Ermeni olayı hakkındaki tez ve savunmalarını da yakından ilgilendiren bir durum olduğu ifade edildi.

Bu nedenle talebin Yargıtay Ceza Dairesi tarafından değerlendirilmesinin yapılması gerekirken dosyanın henüz Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nda olduğunu hatırlatan mahkeme, sanığın AİHM’deki duruşmada bulunmasının önemli olduğunu değerlendirdi. Duruşma tarihi itibariyle talebin aciliyet gerektirdiğini kaydeden mahkeme, aksi durumda telafisi mümkün olmayan zararların doğabileceğini ifade etti. Perinçek hakkında Ergenekon’dan verilen cezanın fazla olmasına rağmen siyasi bir partinin genel başkanı olması ve Türkiye’den kaçmayacağı kanaati oluştuğundan yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasına karar verdi.

İsviçre, ‘Ermeni soykırımı yoktur’ demeyi suç saymıştı. Perinçek de bu ülkeye giderek katıldığı bir konferansta Ermeni soykırımı iddialarının yalan olduğunu belirtmişti. Bunun üzerine İsviçre’de Perinçek, hakkında dava açıldı ve 90 gün hapis cezası verilmişti. Ceza paraya çevrilirken Perinçek, AİHM’ye başvurmuştu. AİHM, İsviçre'nin AİHS’nin ifade özgürlüğü ile ilgili maddesini ihlal ettiğini belirtmişti. Bu kararı İsviçre'nin temyiz etmesi üzerine 28 Ocak’ta AİHM’de itiraz duruşması görülecek.