Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, piyasada bulunmayan ilaç sayısının gün geçtikçe arttığını söyledi. Son zamanlarda piyasada bulunamayan ilaçlarla ilgili sıkıntıların çoğalmasının nedeninin uygulanmakta olan yanlış ilaç fiyat politikası olduğunu belirten Saydan bunun sonucu olarak ülkemizde kalp-tansiyon, şeker gibi hayati öneme haiz olan birçok ilacın piyasada bulunmamaya başladığını belirtti.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, piyasada bulunmayan ilaçlarla ilgili yazılı açıklama yaptı. Bu sorunun çözülebilmesi için ekonominin reel gerçeklerine uygun fiyatlandırma yapılması gerektiğine vurgu yapan Saydan, "İlaçta, Euro kuru güncel hale getirilmeli." dedi.

Kalp ve tansiyon ilaçları, şeker hastalarının kullandığı ilaçlar, depresyon ve psikolojik rahatsızlıklarda kullanılan ilaçlar başta olmak üzere birçok ilacı şu an depolarda bulmakta zorlandıklarını söyleyen Saydan, “Bulunamayan ilaç en pahalı ilaçtır. İlaç fiyatlarında uygulanan Euro kurunu güncel hale getirerek ilaç sanayisinin tekrar ilaç üretebilir veya ithal edebilir duruma getirilmesi gerekir. Ancak bugün Euro kuru 3,5 TL sınırına gelmişken ilaç Euro kurunu 2,07 TL olarak belirleyip bununla da yetinmeyip SGK’nun yüzde 41’lere varan oranda kamu kurum iskontosuna maruz bırakılması ilaç ithalini ve üretilmesini zorlaştırmaktadır. Düşünün ki ilaç firmaları yurtdışından ilaç etken maddesini 3.5 TL Euro kurundan alıyor. Ancak bu etken maddeyi ülkemize getirip ilaç yaparak istihdam sağlayıp bir ürün ortaya koyuyor ancak bunu satarken yarı fiyatına satacaksın deniyor. Bu durum üreticimizi çok zor durumda bırakıyor. İthalatçı firmalar ise yurtdışında satılan ilacını buraya getirdiğinde yarı fiyatından da aşağıda satıyor. Üretim maliyeti aynı ama ülkemizde çok daha az kar ettiği için ilacını ya az getiriyor ya da hiç getirmiyor. Bu yüzden de ilaç sıkıntısı oluşuyor. " şeklinde konuştu.

ECZACILAR KANUNDA VAR OLAN İLAÇ TAKAS İŞLEMİNİ DE YAPAMIYOR

Eczacılık kanununda eczaneler arası ilaç takası yapılabilir denildiğini ifade eden Saydan, “Buna rağmen, Kurum tarafından yönetmelik çıkartılarak eczaneler arası ilaç takası bulunduğu il içinde yapılması şeklinde kısıtlama getirilmiş ve eczacıların bulunmayan ilaçları temin edip hastalara ulaştırması engellenmiştir. TEİS olarak Danıştay'da bu durumun iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açılmıştır. Zira; hukuki olarak kanunlar yönetmeliklerle genişletilip daraltılamaz, eczacıların kurum tarafından kanunca verilmiş hakları geri alınamaz. Yaşadığımız bu günlerde yanlış ilaç fiyat politikaları ve buna bağlı olarak ekonomik kriz yaşayan ülkelerin referans alınması yüzünden önemli ölçüde ilaçlar eczanemizde bulunamamaktadır. İller arası takasla vatandaşa ilaç temin edebilen meslektaşlarımızın hukuki olmayan bu uygulama ile hizmet vermelerinin önü de kesilmiştir. Kurumun yanlış ve hukuka aykırı olan bu uygulamadan bir an evvel vazgeçerek eczaneler için iller arası ilaç takas uygulamasını devreye sokması gerekmektedir. TEİS olarak, yetkililerin güncel ve rasyonel olmayan ilaç fiyatlandırma yöntemindeki ısrarından vazgeçip, ekonominin reel gerçeklerine uygun fiyatlandırma yaparak, ilacın ülkemizde her zaman bulunabilir ve ulaşılabilir olmasını sağlaması gerektiğini bir kez daha altını çizerek hatırlatmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.