Ünye Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu, fındığın piyasada azaldığını belirterek, talebin çok olduğunu ve buna bağlı olarak da fındığın kilosunun 20 TL’ye dayandığını söyledi.

Borsa Başkanı Uslu, arz talep olayı sezonunun da sonlara gelindiğini ifade ederek, “Mart sonu itibarıyla 442 bin ton kabuklu tespit yaptık. Devamında nisan, mayıs, haziran, temmuz ve ağustosun belli bir kısmına kadar yapılacak tespit var. Sonuçta İhracatçılar Birliği olarak 514 bin ton demiştik. Bu tespiti aşağı yukarı tutturacağız. Bunda çok sıkıntı yok ama şunu gösteriyor; 500 bin tonluk fındık bize yetmiyor. Baktığımız zaman biz daha önceki yıllarda bu fiyatlarla değil 600 bin tonluk bir ihracat rakamına ulaşmıştık. 120, 130 140 bin iç pazarda satışımız olmuştu. 700, 750 bin civarında normal fiyatta bize fındık lazım oluyor. Ama bakıyorsunuz son yıllarda Türkiye’nin fındık ortalaması 600 bin ton. Demek ki bu yeterli gelmiyor. Fiyatlar da bu yüzden artış gösteriyor." diye konuştu. 2009’dan sonra yüksek değerde fındık satışları olduğunu aktaran Mustafa Uslu, "3'ten başlamıştır, 7, 8, 9, 10, 15 derken bugün baktığınızda 20’ye yükseldi. 20’nin üstü olur mu? Olmaz demiyoruz. Belli bir fiyat belirleyemiyoruz ama talep varsa fiyat her zaman oluşur. Şu anki durumda da talep var fiyatlar da yukarı gidiyor.” açıklamasında bulundu.

“ÜRETİCİNİN BEKLENTİSİ HİÇBİR ZAMAN BİTMEZ”

“Üretici en üst fiyatı görür, en üst fiyata bile malını satmak istemez" diyen Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu, şöyle devam etti: "Ama şu an üreticinin çok bir artısı yok. Çünkü üreticinin elinde ürün kalmadı. Üretici bu işten çok yararlanamıyor ama bölgemiz açısından seneye kötü bir fındık gözükmüyor. Yani iyi bir fındık oluşacak görüntüsü var. Beklenen 600 bine yakın bir rekolte var. Biz çiçek sayımını 650 demiştik. Muhtemelen bun 50 bin yıpranmayla 600 bine yakın bir rekolte oluşacak diye düşünüyoruz. Fakat bunlar nihai sonuç değildir. Nihai sonuç, çotanak sayımı yapıldığı zaman ortaya çıkacaktır. 600 bin tonluk rekoltelerde de fiyat yine düşük olmayacaktır. Bölgemiz insanı bu sene bundan yeterince faydalanacaktır.”