Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan Türksolu Gazetesi Başyazarı Gökçe Fırat Çulhaoğlu için adliye önünde eylem yapıldı. Tutuklama kararını protesto eden grup, Çulhaoğlu’nun yazdığı kitapları adliye önünde okudu.

Çulhaoğlu, Pazar günü cumhurbaşkanına hakaret gerekçesiyle tutuklanmıştı. Tutuklama kararını protesto etmek isteyen bir grup İstanbul Adalet Sarayı önünde eylem yaptı. Grup, Çulhaoğlu’nun yazdığı kitapları binanın C kapısı önünde adliyeye yüzlerini dönerek okudu.

Eylemi ne için yaptıkları sorulan Türksolu Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ali Özsoy, bunun bir eylem değil kitap okuma olduğunu söyledi. Özsoy, “Bu kitabın yazarı Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Türksolu Gazetesi’nin başyazarı. Kısacık hayatına 23 tane kitap sığdırmış bir aydın, gazeteci yazar. Şu an da Türkiye’de herkese cumhurbaşkanına hakaretten dava açılıyor. Kimisi tutuklanıyor kimisi bırakılıyor. Kendisi tutuklanan ilk ve tek gazeteci ve yazardır. 2013 yılında Tayyip Erdoğan başbakanken yazdığı yazıdan dolayı başbakan iken yargılandı başbakan iken sonuçlandı bu dava. Geçtiğimiz hafta bir ihbar daha yapıldı ve cumhurbaşkanına hakaretten tutuklanarak hapse atıldı. Bu çok büyük bir hukuksuzluktur. Başbakan iken yazılan bir yazı cumhurbaşkanına hakaret olamaz. Ayrıca bir dava iki kez görülemez. Tek tepkimizi bu şekilde gösteriyoruz. Allah’a şükür kitap okumak daha yasak değil.” dedi.

Çulhaoğlu’nu tutuklayanların hayatı boyunca onun yazdığı kitap sayısı kadar kitap bile okumadıklarını ifade eden Özsoy, “Onları biliyoruz sadece kitap özeti okur gibi yaparlar. Veya kulaklarına birileri, danışmanlar ne fısıldarlarsa ancak onu söyleyebilecek kadar düşünürler.” diye konuştu.

Grubun kitap okumaya devam ettiği sırada özel güvenlik görevlileri müdahale etti. Adliyenin önünde eylem yapılamayacağını söyleyen görevliler eylemi meydanda devam ettirmelerini istedi. Özsoy ve gruptakiler eylem yapmadıklarını kitap okuduklarını, kitap okuyandan zarar gelmeyeceğini belirtti. Güvenlik görevlileri de kitap okumaya bir şey demediklerini ancak yapılanın eylem mahiyetinde olduğunu söyledi. Bir süre devam eden diyaloğun ardından grup adliye yanındaki meydana çıktı. Çulhaoğlu’nun kitaplarını yere dizen eylemciler burada da bir süre daha kitap okumaya devam etti.