Eskişehir merkezli Cumartesi sabahı 12 ilde eş zamanlı yapılan operasyonda gözaltına alınan polislerden 17’si daha savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Önceki günde 6 polis daha emniyet sorgusunun akabinde serbest bırakılmıştı. Aralarında iki müdürün de bulunduğu 6 polis ise tutuklanmaları istemiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.
Polis avukatları savcılık sorgusu sonrasında adliye önünde bir basın açıklaması yaptı.

"GÖZALTINDAKİ POLİSLER SUÇLU MUAMELESİ GÖRDÜ"

Avukat Balaban, 17 polisin savcılık sorgusu sonrasında serbest bırakıldığını, aralarında Eskişehir eski İl Emniyet Müdür Yardımcısı ve eski İstihbarat Şube Müdürü Mustafa Aygün, eski İstihbarat Müdürü Mustafa Arık, Başkomiser Erhan Soydan, memurlar Hasan Keklik, M. Kahraman, Fatih Tepebaşı’nın tutuklanmaları istemiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildiğini söyledi.
Avukat Balaban, sorgu sürecinde adliyede yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekti. Gözaltındaki polislerin savcılık sorgusu için getirildiği adliyede suçlu muamelesi gördüğünü vurguladı. Avukat Balaban, “ Polisler suçlu nezarethanesine atıldı. Ardından bir takım olaylar yaşandı. Oradaki suçlular, bu polislere hakaret, ağır küfürler etti. Müvekkilerimizin azmi kırıldı. Bu olaylardan olumsuz etkilendiler. Bu sürede adliye de bulunan jandarma kuvvetleri olayları yatıştırmakta zorlandı. Avukatlar olarak müvekkillerimizle bir süre görüştürülmedi. Böylece gözaltı süresi bir işkenceye dönüştürüldü.” diye konuştu.

"ADLİYE ÖNÜNE DESTEĞE GİTMEYİN BASKISI"

Vatandaşların ve polis yakınlarının gün boyu adliye önünde beklediğini aktaran Avukat Balaban, işkencelerin bu kez ailelere yöneldiğini kaydetti. Balaban, “ Aldığımız bilgilere, duyumlara göre, İstihbarat Şube’den gözaltındaki polislerin evlerine telefon açılmış. Ailelere, ‘adliye önüne destek vermeye gitmeyin. Sizde sıkıntıya girerseniz’ denmiş. Bunlar hukuk adına üzücü. Bu aileler, eşler, çocuklar, gelip içerdeki o polis yakınlarını destek veremeyecek ler mi? Bu nasıl bir anlayış ve mantık.” ifadesini kullandı.
Balaban, Valinin Özel Kalem Müdürlüğü görevinin yanı sıra KOM Şube Müdürlüğü görevini de yürüten bir kişinin emniyetteki sorgulara da katıldığını dile getirdi. Balaban, “ Düşünün bir idari müdür adli soruşturmaya katılıyor. Bakın, görün ne haldeyiz. Böyle bir durum olabilir mi? Hem Valinin Özel Kalem Müdürü hem de KOM Şube Müdürü böyle bir işin içinde.” açıklamasını yaptı.
Türkiye’de hukukun var olduğunu inandıklarını ifade eden Balaban, sorguyu yapacak hakiminde siyasetin etkisinde kalmayarak adaletin , hukukun peşinde giderek adil karar vereceğini inandıklarını belirtti.