Kayseri’de atalarından kalan tarlaların mahkeme yoluyla ellerinden alınmaya çalışıldığını iddia eden bir grup köylü, AK Parti Kayseri teşkilatı önünde toplanarak seslerini duyurmaya çalıştı. Basına konuşan köylülerin polis tarafından görüntülenmesi ve açıklama yapanların isimlerinin not edilmesi “fişleme” olarak yorumlandı.

İncesu ilçesi Hamurcu köyünde mahkemelik olmayan köylü neredeyse yok. Sebebi de 2004 yılında verilen tapuların, 9 yıl 10 ay sonra mahkeme yoluyla ellerinden alınmak istenmesi. Köyde iki kişinin sadece 67 parsel için zaman aşımının dolmasına 2 ay kala itirazda bulunması ve köyde yapılan inceleme sonucu ‘arsalarda sınırı yok, ekilip dikilmiyor’ yönünde hazırlanan rapor nedeniyle tapu iptal davası açıldı. Daha önce de köy meydanında toplanarak seslerini duyurmaya çalışan köylüler, bu defa AK Parti Kayseri İl Başkanlığı önünde toplandı. Köylüler, ellerinde Türk bayrağı ve 'Tapularımızın iadesini istiyoruz', 'Ata yadigarı topraklarımızın bekçisiyiz', 'Toprak dedemden kaldı, ekerim ekmem kimene' ve 'Devletin tapusuna güvenerek tarla aldık' yazan pankart taşıdı. Partili görevliler, bir grup köylüyü parti binasına alarak başkan yardımcısıyla görüştürdü.

Parti binası önünde bekleyen köylüler, dava konusu arsaları ıslah ederek sahiplendiklerini ve asırlardır köylünün buraları ekip diktiğini savundular. Köy sakinlerinden Ercan Erikçe, "Devlet 200 yıllık Ermenilerin hakkını veriyor da bizim bin yıllık arazilerimizi niye elimizden alıyor?" diye sordu.

Köyde 20 yıl azalık yapan Süleyman Çavlak da "Atalarımızdan kalan tarlalara devlet el koydu. Turgut Özal döneminde tarlalarımızdaki taşların ayıklanması için makinalar getirildi. Bizim malımızı istiyoruz. Adnan Menderes kendi arsasını millet eksin diksin diye halka dağıtırken bunlar ise elimizdeki tarlayı alıyor." dedi.

Atalarının o tarların taşlarını kendi elleriyle temizlediklerini belirten Dursun Çürüttü, "Tarlaların taşlarını temizlerken ne çekti bu ellerimiz. İnsanımız o taşlarla yoğruldu. Bu insanların hakkı yenir mi? Allah’tan korksunlar" şeklinde tepki gösterdi.

Partinin başkan yardımcısı ile görüşen Muhsin Ekinci, "Salı günühden sonra bir komisyon kurulup vatandaşın derdine çözüm arayacaklarını söylediler. Tabi ki gerçekse. Bu söze güvenerek buradan ayrılıyoruz." açıklamasını yaptı.

KÖYLÜLER FİŞLENDİ

Köylüleri basın mensuplarıyla birlikte çok sayıda görevli polis memuru, kamera ve cep telefonlarıyla kayıt altına aldı. Açıklama yapan köylülerin isimleri de sivil bir polis tarafından not edildi.

Bazı köylüler sivil polisleri gazeteci zannederek dertlerini anlattı. Bu durum 'fişleme' olarak yorumlandı. Yaklaşık 45 dakika parti binası önünde bekleyen köylüler daha sonra olaysız şekilde dağıldı.