Adana'da hükümete yakın bir gazetede yayınlanan belgeler sonrası hâkim, savcı, polis ve kimi vatandaşları 'yasadışı yönetmelerle dinledikleri’ iddiasıyla haklarında dava açılan 13 Emniyet mensubunun yargılamasına devam edildi. Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen üçüncü duruşmada tutuksuz sanıklar 2. Sınıf Emniyet Müdürü İsmail B., 3. Sınıf Emniyet Müdürü Ertuğrul Y., Emniyet Amiri Aytaç A., Komiser Fevzi M., Polis memurları Mehtap A., Hasan S., (emekli) Abdullah K., Ramazan K., ile müşteki olarak Adana Terörle Mücadele Şube Yardımcısı N.K.D. ve tarafların avukatları hazır bulundu.

Sanıklardan Emniyet Amiri Aytaç A., savunmasında sık sık sim kartını değiştiren kişileri IMEI numarası ile dinlediklerini belirterek, “Kişi hakkında ilk defa dinleme talep etmiş olsak da proje bazında ön çalışma yapmaktayız. Elde ettiğimiz IMEI numarası bir çok kişi tarafından klonlanmış vaziyette kullanılmakta ise bu durumda yine İstihbarat Daire Başkanlığı ile görüşme yapıyoruz. Proje çalışması kapsamında elimizde olan diğer bilgileri de değerlendirerek IMEI numarası sahiplerinden hangisi hakkında dinleme kararı talep edileceğini belirliyoruz.” dedi.

TİB’in verileri ile çalışma yapmadıklarını, sorgulamayı İstihbarat Daire Başkanlığı’nın proje çalışmasını esas alarak yaptıklarını anlatan Aytaç A.,“Aynı IMEI numarasını bir çok kişi kullanıyor ise biri hakkında dinleme kararı verildikten sonra diğerlerinin devre dışı kalıp kalmayacağı hususunda bilgim yoktur. Valilikten takdir belgelerim vardır. İşlemlerimde usulsüzlük olsa idi bu belgeler verilmezdi.” diye konuştu. Aytaç A.’nın avukatı Orhan Öngör’ün talebiyle flaş bellek ile getirilen telefon IMEI’lerinin nasıl klonlandığına dair görüntü de mahkeme heyetine izletildi.

‘LOG KAYITLARI SİLİNDİĞİ İÇİN SANIKLAR SUÇSUZLUKLARINI İSPAT ETMEK ZORUNDA KALMIŞLARDIR.’

Bu görüntülerin internette herkese açık sitelerde yer aldığını belirten Öngör, şöyle devam etti: “Klonlamanın çok kısa sürede yapıldığı görülmüştür. Ülkede 100 binden fazla klonlanmış telefon olduğu belirtilmektedir. Bir haberde Adana’da 13 civarında klonlanmış telefon ele geçirildiği anlatılmakta. Aynı IMEI numarası birkaç kişiye ait ise bu şahısların hangisinin dinleneceği diğer bilgilere göre belirlenir. Belirlenen kişi dışında olup aynı numarayı kullanan kişinin devre dışı bırakılması mümkün değildir. Dolandırıcıların ve sahtecilik suçu işleyenlerin de hakim, savcı ve polis unvanlarını kullandığı bir gerçektir. Tüm dinlemeler mahkeme kararı ile yapılmıştır. Asıl suçlu bu bilgileri Star gazetesine taşıyan kişidir. Log kayıtları silindiği için sanıklar suçsuzluklarını ispat etmek zorunda kalmışlardır.”

İzmir 1 nolu Sulh Ceza Hakimliği’nin 2015/519 nolu kararını dosyaya sunan Emniyet Müdür Yardımcısı İsmail B.’de bu kararda, “Önleme dinlemesi ile eylem henüz icra hareketine dönüşmemiştir. Hakim kararı ile dinleme de hukuka aykırılık yoktur.’ denildiğini hatırlattı. B., şunları söyledi: “Log kayıtlarında şehir dışında oturan kişilerin Adana irtibatları mevcuttur. Ayrıca bir çok IMEI numarasını kullanan kişilerden hangisinin dinleneceği eldeki diğer verilerle belirlenir. Şu an denetleme raporunun gizliliğine karar verilmiştir. Oysa dinleme kararları gizli olmasına rağmen Adana İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi ve TEM Şube tarafından kararın tümü iddianamelere gönderilmiştir.” B.’nin avukatı İsa Ayanoğlu, mahkemenin Emniyet Müdürlüğü’nde gelen ‘denetleme raporu’ ile ilgili ‘gizlilik’ kararı vermesinin savunma haklarını kısıtlayacağını vurguladı. Ayanoğlu, “Bu belgelerin içerisinde müvekkillerimiz lehine kayıtlar mevcuttur.” ifadelerini kullandı.

‘STAR GAZETESİ’NİN YAYININDAN SONRA BİLGİLER AÇIĞA ÇIKMIŞTIR’

Önceki savunmalarını tekrar eden Fevzi M.’de yürürlükteki mevzuata uygun dinleme yaptıklarını kaydetti. Bu yasanın halen geçerli olduğuna dikkat çeken Fevzi M., “Bu bilgiler 18.04.2014’e kadar ifşa olmamıştır. Star’da gazetesinin yayınından sonra bilgiler açığa çıkmıştır. Ayrıca dinleme yapıldıktan sonra tüm veriler imha edilmiştir.” şeklinde konuştu.

Halen İstihbarat Şube’de çalışmayı sürdürdüğünü aktaran polis memuru Mehtap A., “Daha önce çalıştığım TEKOP bürosunda çalışan kişiler de şu anda aynı şekilde evrakı imzalamaya devam ediyor.” bilgisini verdi.
Mahkeme heyeti, Adana Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi’nin 2007’den buyana tüm faaliyet ve ödeneklerini içeren ‘Denetleme Raporu’ hakkında ‘gizlilik’ kararı aldı. Ayrıca benzer iddialara ilişkin Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava dosyasının birleştirilmesi talebi reddedildi. Mahkeme, aynı IMEI numarasını çok sayıda kişinin kullanması halinde biri hakkında dinleme kararı verildiğinde diğer (klonlanan) IMEI numarasını kullanan kişilerin dinlenmesinin mümkün olup olmadığını öğrenmek için TİB’e yazı yazılmasına karar verip, duruşmayı erteledi.