Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınan emniyet mensuplarının avukatları, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde avukatlara fiziki güç uygulandığını ve hakaret edildiğini, durumu Ankara Barosu’na bildirdikleri halde muhatap bulamadıklarını açıkladı.
Ankara Emniyet Müdürlüğü önünde, gözaltındaki emniyet mensuplarının avukatları adına, avukat Abdulkadir Özgül basın açıklaması yaptı. Saat 09.00’dan beri Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde bulunduklarını aktaran Özgül, “İfade alma sırasında 3 arkadaşımız müvekkillerinin yanında durabilir ve yardımda bulunabilir. İçeride bir avukat varken, dışarıdan bir avukat daha girmek isteyince kolundan tutulup, zorla polis memurları tarafından dışarı çıkarılmıştır. Bu esnada polis memurları tarafından arkadaşlarımıza hakaret yapılmıştır. Görüşme tutanakları tarafımıza çok geç imzalatılmıştır. Gözaltı süresinin uzatılmasına ilişkin tebliği istediğimizde, sürekli hakarete uğradık. Yaptığımız hukuki mücadelenin tutanağa bağlanması için bir masa bulduk. Bir takım komiserler, ‘müvekkillerinizle görüşmek istiyorsanız dilekçe vermeniz gerekiyor’ dediler. Bu tamamen hukuksuzdur.” dedi.

“BİZE TEHDİTTE BULUNDULAR”

Müvekkillerinin ifadelerinin alındığı sırada kendileri ile görüşme isteklerinin engellenemeyeceğini aktaran Özgül, “Herhangi bir şeye bağlanamaz. ‘Dilekçe vermeden içeri giremezsiniz’ dediler bize. Bunun hukuki olmadığını ve en doğal hakkımız olan savunma hakkının engellenemeyeceğini bildirdik. Tarafımıza,’ dilekçe vermiyorsanız, dışarı çıkın’ dediler. Bizi zorla dışarı çıkarmaya çalıştılar. Bize adını söylemeyen bir takım komiserler, isimlerini sorduğumuzda ‘sen kimsin de adımı söyleyeceğim, sen kimsin de sana sicilimi söyleyeceğim ifadeleri ile hakaretvari ifadeler ettiler. Ankara Emniyeti’nde avukatlara yönelik, ‘burada bizim kurallarımız geçer’ diyor. Bize bu şekilde ithamlarda bulunuldu. Bunu tutanağa geçiririz dediğimizde, üzerimize yürüdüler. El hareketleri ile bize tehditte bulundular. Bunları tutanağa geçirmek istediğimizde, ‘burada yazamazsınız, dışarı çıkın, orada yazın’ dediler. Bize ‘dilekçe yazın diyorlar’ masa vermiyorlar. ‘Tutanak tutabilirsiniz’ diyorlar ama ‘dışarıda tutabilirsiniz’ diyorlar.” ifadelerini kullandı.

“ANKARA BAROSU TARAFINDAN YALNIZ BIRAKILDIK”

Özgül açıklamasına şöyle devam etti: “Hukuki mücadele ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Arkadaşlarımız sorguya girmek istiyorlar ama içeri alınmıyorlar. Müvekkillerimiz boş yere gözaltına tutuluyorlar. İfade alma işlemleri, müvekkillerimizin yanında avukatları olmasına rağmen engelleniyor. Bu durum Ankara Barosu’na bildirilmesine rağmen, Ankara Barosu avukat haklarından avukat istenilmesine rağmen hiçbir şekilde muhatap bulamadık. Ankara Barosu tarafından yalnız bırakıldık. Hukuki olarak süreç işlerse bir problem olmayacak ama şuan hiçbir şey hukuki olarak işlemiyor. Tarafımıza fiziki güç uygulanıyor. Avukat arkadaşlarımız ifade odalarından kollarından tutularak dışarı atılıyorlar.”