Anayasa Mahkemesi’nin 'devam' kararına rağmen, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir genelge ile yasa dışı ilan ettiği dershanelere yine polis eşliğinde baskınlar sürüyor. Denetimlerde olduğu gibi 8 ayrı kurum yetkilileri, kaçakçılık ve organize şubesi polis ekipleriyle birlikte bu kez dershanelerin kapalı olup olmadığını kontrol ediyor.

Sakarya’da Özel Taştan Eğitim Kurumları'na bağlı Anafen Dershanesi Müdürü Hasan Hüseyin Şahin, bakanlığın genelgesinden sonra dershanelerine polis eşliğinde jet baskın yapıldığını söyledi. Şahin, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri ile milli eğitim, vergi, sağlık, maliye, itfaiye dairesi ile SGK, Çevre ve Şehircilik, Tarım İl Müdürlüğü gibi kurumlardan gelen ekiplerin dershanenin faaliyetinin olup olmadığını kontrol ettiklerini belirtti. Ancak kontrolün denetimlerde olduğu gibi ‘baskın’ şeklinde yapıldığına dikkat çeken Anafen Dersanesi Şube Müdürü Şahin, “Polisler ve kurumlardan gelenler sınıflarda öğrenci aradı. Öğrenci bulamadılar. Baskında masada duran ve geçen yıl öğrencilerin getirdiği denemeler ve dershane broşürleri ile ilgili tutanak tuttular. Diğer şubelerimizi de aynı şekilde kontrol ettiler." diye konuştu.

Dershanenin faaliyetleri kontrol etmek için polis ekipleri eşliğinde baskın yapılmasının hoş olmadığını ifade eden Şahin, bir görevlinin gelip bunun kontrolünü kolaylıkla yapabileceğini vurguladı. 15 Ağustos'ta ekibin polis eşliğinde dershanede denetim yaptığını hatırlatan müdür Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: “O zaman da her şeyi didik didik didik incelediler, ölçtüler. Hatta kantinin penceresinde sineklik bulunmadığını kayıtlara geçtiler. Bu kadar kişiyle gelmeleri anlamsız.”

Dershane avukatı Engin Yiğit de, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dershanelerle ilgili kanunu iptal ettiğini, ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın hukuksuz bir genelge ile AYM’nin kararını hiçe saydığını söyledi. Bu hukuksuz genelge doğrultusunda dershanelerin faaliyette olup olmadığının kontrolü için yine hukuka uygun olmayan bir şekilde icra edildiğini vurgulayan Avukat Yiğit, “Ortada bir suçüstü unsuru yok. Denetime zorluk çıkaran yok. Buna rağmen polis ve ilgili ilgisiz kurum yetkilileri ile kontrole gelmek hukuka uygun değil. Bunun amacı sadece, baskı ve algı oluşturmak, yıldırmak, bu kurumları yıpratmak, değersizleştirmek. Kurumları mağdur etmek, insanları korkutmak istiyorlar. Yetkililer ile ilgili suç duyurusunda bulunacağız.” diye konuştu.