İçişleri Bakanlığı’nın Polis Meslek Yüksekokulları Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde yaptığı değişiklikler yürürlüğe girdi. İlki 2008 yılında yayımlanan söz konusu yönetmelikte 19 Mart 2014 tarihinde yine değişiklik yapılmıştı.

13 Temmuz tarihinde yürürlüğe giren en son değişiklikle Polis Meslek Yüksekokulları Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin 8. maddesinin birinci fıkrası “Yüksekokullarda haftada en çok 28 saat ders yapılır. Ders süresi 45 dakika olup, her ders arasında 15 dakika dinlenme arası verilir, ancak öğretim elemanlarınca dersler 2 ders saatini geçmemek üzere birleştirilerek de yapılabilir. Günlük zaman çizelgesi yüksekokul müdürünün onayı ile yürütülür. Ders dışı zamanlar, öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda, günübirlik izin, araştırma, inceleme gezileri, konferans, seminer veya diğer eğitici çalışmalara ayrılır.” şeklinde değiştirildi.

Aynı Yönetmeliğin 10. maddesine “Öğrencilerin devamsızlık sürelerinin hesaplanmasında, yurt dışı ve yurt içi müsabakalarda görevlendirmeler, Polis Meslek Yüksekokullarınca Emniyet Teşkilatını veya Başkanlığı sosyal veya sportif alanlarda temsil ile görevlendirmeler, Polis Meslek Yüksekokullarına yeni kayıt yaptıranların sağlık kurulu rapor işlemleri ile Yüksekokul içinde nöbet görevlendirmelerinde geçen süreler dikkate alınmaz.” fıkrası eklendi.

İZİN VE GECE YATISI İZİNLERİ

11. maddenin birinci fıkrasının (c) bendi “Evci izni: Eşi, ana-baba, kardeşlerden, eşinin ana-babasından veya ikinci dereceden kan hısımlarından herhangi birisinin, yüksekokulun bulunduğu İl/İlçeler ile sınırı olan diğer İl/İlçelerde ikamet ettiği yüksekokul müdürlüğü tarafından araştırılıp tespit edilen öğrenciye eğitim öğretim yılı boyunca Cuma akşamı ders bitiminden, Pazar günü akşam yoklamasına kadar, diğer tatil günlerinde tatil günü başlayıp tatilin son günü akşam yoklamasına kadar gece yatısına kalmak üzere verilen izindir. Bu izin, yüksekokulun bulunduğu İl/İlçeler ile sınırı olan diğer İl/İlçelerin ulaşım durumu ve yol güvenliği göz önüne alınarak yüksekokul müdürlüğü tarafından değerlendirilerek verilir.” diye değiştirildi.

Aynı maddeye “Gece Yatısı İzni: Evci olmayan öğrencilere, mazeretlerinden dolayı Yüksekokul Müdürlüğü tarafından uygun görülen hallerde, hafta içi veya sonunda gece dışarıda yatması için ders bitiminden sabah yoklamasına kadar verilen izindir. Öğrencilerin bu izni kullanabilmesi için evci izninde belirtilen yakınlarından birinin yanında kalacağını ispatlaması zorunludur.” (g) bendi eklendi.

POLİS MESLEK YÜKSEKOKUL’NDAN AYRILMA

Polis Meslek Yüksekokulları Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin 12.maddesinin birinci ve beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirildi, dokuzuncu fıkrası yürürlükten kaldırıldı:
“Öğrenciler, eğitim-öğretimin herhangi bir aşamasında, tazminat ödemek şartıyla, yüksekokul müdürlüğüne yazılı olarak başvurmak suretiyle Yüksekokuldan ayrılabilirler. Ayrılan öğrencilerin geri dönme istekleri kabul edilmez ve dosyaları Başkanlık onayı ile işlemden kaldırılır.

4/8/2003 tarihli ve 25189 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği hükümleri hariç, yüksekokuldan çıkarılan öğrenciler tekrar yüksekokula alınmazlar. Çıkarılan öğrenciler aynı zamanda Polis Meslek Yüksekokulları giriş sınavlarına da başvuramazlar. Yüksekokuldan çıkarılma halinde bu fıkra hükmü, çıkarılan öğrencilere yazılı olarak hatırlatılır. Bu öğrenciler, yüksekokul müdürlüğünce kendilerine yazılı olarak tebliğ edildiği andan itibaren yüksekokuldan çıkmış sayılır. Bu öğrencilerin dosyaları başkanlık onayı ile işlemden kaldırılır.”

SINAVLAR VE MEZUNİYET

19. maddenin üçüncü fıkrası “Öğrencilere eğitim öğretim dönemi içinde ve mezuniyette not dökümü (transkript), mezuniyet belgesi ve diploma eki belgeleri birer defa ücretsiz olarak verilir. Daha sonraki taleplerde Başkanlık Yönetim Kurulu tarafından tespit edilecek ücretler, Başkanlık Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü hesabına yatırılır.” şeklinde değiştirildi.

Yönetmeliğe 19. maddeden sonra gelmek üzere ‘Eğitim sonu sınavı’ başlıklı “Yüksekokul öğrencilerinin aday memur olarak atanmaları için öğrenim süresini başarıyla tamamlamaları ve eğitim sonunda Başkanlıkça yapılacak sınavda başarılı olmaları şarttır.” maddesi eklendi.

Yönetmeliğin 20. maddesinin ikinci fıkrası “Yapılacak eğitim sonu sınavında başarılı olan öğrencilerin atamaya esas mezuniyet sıralaması birinci fıkrada belirtilen hususlara göre yapılır. Genel Müdürlük kadrolarına aday memur olarak atanmaları için 6/8/1992 tarihli ve 92/3393 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanır.” şeklinde değiştirildi.

21. maddenin birinci fıkrası “Bu Yönetmeliğin 20. maddesi ikinci fıkrası hükümlerine göre atananlar altı yıl süre ile mecburi hizmet ile yükümlüdürler.” değiştirildi.

EĞİTİM SIRASINDA EVLENME TALEBİ

27. maddesi madde başlığı ‘Evlenme talebi’ olacak şekilde birlikte “Öğrenciler, öğrenimleri esnasında evlenme taleplerini Yüksekokul Müdürlüğüne yazılı olarak bildirirler. Öğrencinin evleneceği kişi ile ilgili soruşturmalar Giriş Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre Yüksekokul Müdürlüğü tarafından yürütülür. Öğrenci müracaat tarihinden itibaren iki aylık süre dolmadan evlenemez. Ancak yapılacak soruşturmanın sonucu olumlu olan öğrencilerin, iki aylık süre beklenmeden Yüksekokul Müdürünün onayı ile evlenmelerine izin verilir.” diye değiştirildi.