İç Güvenlik Yasası ile emekliliğe sevk edilen emniyet amirleri ve kapatılan Polis Akademisi ile Polis Koleji öğrencileri, aileleriyle birlikte Kızılay’da hak arayışlarını bu hafta da sürdürdü. 2 bin civarında tecrübeli ve birikime sahip emniyet müdürlerinin bir kalemde silindiğini belirten eski İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mahmut Azmaz, tasfiyelerden sonra özellikle büyük şehirlerde suç oranlarının yüzde 40 arttığını söyledi.

Eğitim yılının ortasında kapatılan Polis Akademisi ve Polis Koleji öğrencileri ile emekliye sevk edilen emniyet amirleri ve aileleri, Kızılay Güvenpark’ta 11. kez bir araya geldi. Polis ve yakınları, İstiklal Marşı'nı okuduktan sonra basın açıklaması yaptı.

Ankara Güvenlik Şube’den sorumlu eski İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mahmut Azmaz, hak arayışı ve vicdanları harekete geçirme çerçevesinde bir araya geldiklerini söyledi. 25 yıllık meslek hayatının yaklaşık 14 yılının toplumsal olaylarla ilgili alanda geçtiğini belirten Azmaz, “Görev yaptığım her yer ve zamanda birlikte çalıştığım arkadaşlarıma her zaman şu tavsiyelerde bulundum; ‘bir hak arayışı için kendini ifade eden kişi ve sivil toplum kuruluşlarını anlamaya çalışın. Kanunların verdiği yetkiyi kullanırken empati kurmayı asla unutmayın, yakıp yıkmak için gelenlerle, sadece hakkını aramak için gelen barışçıl grupları birbirine asla karıştırmayın’ demiştik. Bunları derken ne kadar haklı olduğumuzu şimdi daha iyi anlıyoruz. Kaderin cilvesine bakın ki bugün de bizler hak arama uğruna şimdi buralardayız. Çünkü hak kutsaldır, arayan saygıyı hak eder, bizler de hakkımızı arıyoruz ve sonuna kadar da arayacağız.” dedi.

Özellikle, Gezi eylemlerinde polisin yaptığı fedakâr ve özverili çalışmalara ‘destan yazdınız, kahramansınız’ diyerek iltifat sıralandığını hatırlatan Azmaz, “Ne oldu neler değişti de şimdi meslekten söküp atmaya çalışır gibi zorla emekli etme yolunu seçtiniz? Parti polisi olmazlar diye mi endişe ettiniz? Doğru, bildiniz, parti polisi olmayız. Biat etmezler diye mi korktunuz? Doğru bildiniz, biat etmeyiz” diye konuştu.

Devletin ve kanunların polisi olmayı tercih ettiklerini, yine görevde olsa yine devlet, yine kanun diyeceklerini aktardı. Şahsi kaygılar ve korkular uğruna 170 yıllık emniyet teşkilatına kıyıldığını ifade eden Azmaz, “25-30 yıllık meslek hayatı olan emniyet müdürlerini sadece 36 saniyede değerlendirerek zorla emekli ettiniz. Polis Koleji ve Polis Akademisi öğrencilerini, mezun olmalarına 1 ay kala kapı önüne koydunuz. Halbuki devlet onlara söz vermişti, devlet sözü. Mezun olup birer polis olmayı ve milletine, devletine hizmet etmeyi bekliyorlardı, siz o sözü unuttunuz. O masumların hakkını yediniz. Kalplerini kırdınız. Nasıl rahat uyuyorsunuz? Yarın Hakkın divanı var.” şeklinde konuştu.

“BÜYÜK ŞEHİRLERDE SUÇ ORANLARI YÜZDE 40 ARTTI”

Zorla emeklilik ile 2 bin civarında kendi alanlarında parmakla gösterilecek tecrübe ve birikime sahip emniyet müdürlerinin bir kalemde silinerek kurumsal hafızaların silindiğini belirten Azmaz, bu tasfiyelerden sonra özellikle büyük şehirlerde suç oranlarının yüzde 40 arttığını belirtti. Azmaz, “Uyuşturucu ile mücadele kapsamında ele geçen uyuşturucu miktarı yüzde 50 azaldı. Yani çocuklarımızın uyuşturucuya bulaşma yolları kolaylaştı. Toplumun en güvendiği kurumlar sıralamasında 2. sırada yer alan polis teşkilatı şimdilerde maalesef gerilere doğru gitmektedir. Kim zarar etti Allah aşkına, olan yine millete olmadı mı?” diye sordu.

Emekli edilen Emniyet Müdürü ve İnterpol Eğitim Uzmanı Seyit Ahmet Eren ise demokrasi yokuşunu tırmanan ülkenin aydınlık günlere kavuşması için fazilet mücadelesi verdiklerini anlattı.