Yunanistan sınırına yürümek isteyen Suriyeli sığınmacılar polis ve jandarma engelini aşamayınca biber gazlı ve taşlı saldırıya geçti.

Sosyal medya üzerinde örgütlenerek Edirne’ye doğru yola çıkan 10 bin 500 civarındaki sığınmacılardan 7 bini ikna edilerek geri gönderildi. Ancak sınıra gitmekte ısrar eden Suriyeliler 4 günden bu yana TEM otoyolu, otogar ve kent merkezindeki parkta sabahlıyor.

Yunanistan’ın kendilerini kabul ettiğini ancak Türk yetkililerin kendilerine izin vermediğini iddia eden sığınmacılar, Cuma namazından sonra TEM otoyolundan yürüyüşe geçti. Gişelerde jandarma ekipleri tarafından durdurulan sığınmacıların otoyolu kapatması nedeniyle Edirne’ye doğru geçişlerine izin verdi. D-80 karayolundan Kapıkule istikametine doğru yürüyüşlerini sürdüren sığınmacılar otoyolun Edirne Batı kavşağı yakınlarında polis ve jandarma tarafından durduruldu.

Yolu tamamen trafiğe kapatan sığınmacılarla güvenlik görevlileri arasında pazarlık başladı. Bir süre sakinleşen Suriyeliler, polis ve jandarma ekiplerine yüklenmeye başladı. Bin civarında kişinin bulunduğu kalabalığın önündeki gruplar polis ve jandarma barikatını aşmaya çalıştı. Ancak aşırı yüklenmelerine rağmen barikatı geçemeyen Suriyeliler polis ve jandarma ekiplerine biber gazı, taşlı saldırıda bulundu.

Edirne’ye geldiklerinde yardım kuruluşları tarafından dağıtılan battaniye, kilim ve ayakkabıları fırlatan sığınmacılar yüklenmeye devam etti. Sığınmacıların kullandığı biber gazında çok sayıda jandarma etkilendi. Gazdan etkilenen jandarma arkadaşları tarafından barikatın dışına alındı. Güvenlik güçleri ile sığınmacılar arasında yaşanan arbedede çok sayıda Suriyeli kadın baygınlık geçirdi. Gazdan etkilenen jandarma, polis ve sığınmacılara olay yerine sevk edilen sağlık görevlileri müdahale etti.

Sığınmacıların ısrarlı yüklenmeleri karşısında güçlükle durabilen polis ve jandarma 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’ndan yardım istedi. Kısa süre içerisinde piyadeler otoyola geldi. Takviye askerler polis ve jandarmanın arkasında yerini alarak muhtemel geçişi karşı hazır bekletildi. Engeli aşamayan Suriyeli sığınmacılar oturmaya başladı.