Gaziantep’te esnafın protesto yürüyüşüne biber gazı sıkmada tereddüt eden polisin ensesinden tutup çekiştiren Çevik Kuvvet amirinin “Oğlum sıksana, sık lan sık” diye bağırmasına siyasiler ve hukukçular büyük tepki gösterdi. Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, eylem yapan esnafa polisin zorla biber gazı sıkmasının İç Güvenlik Yasa Paketi’nin fotoğrafı derken, CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, “İç Güvenlik Yasa Tasarı ile bugün biber gazı için ‘sık ulan sık’ sözü yarın paketin geçmesi halinde silah için ‘sık ulan sık’ halini alacak.” ifadelerini kullandı.

Şahinbey Belediyesi tarafından haksızlığa uğratıldıklarını belirten sanayi esnafının, sorunlarını dile getirmek için dün yaptığı yürüyüşte; demokratik hakkını kullanmak isteyen esnafa polis amiri ve bir polisin biber gazı sıkmada tereddüt yaşayan polisi ensesinden tutarak zorla gaz sıktırması büyük tepki gördü. Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, eylem yapan esnafa polisin zorla biber gazı sıkmasının İç Güvenlik Yasa Paketi’nin fotoğrafı olduğunu belirtti. Şarklı, “Gaziantep’te polisin ilk kez esnafa biber gazı ile müdahale etmesine şahit oldum. Dün yaşanan talihsiz olay ile İç Güvenlik Paketi’nin artık sokakta hak arayacak, barışçıl bir gösteriye polis tarafından nasıl müdahale edileceğinin en büyük kanıtı oldu. Bu paket bir an önce Meclis gündeminden çekilmelidir. Aksi taktirde bu şekilde barışçıl eylemlerde polisin müdahalesi artarak devam edecektir.” dedi.

"ŞAHİNBEY BELEDİYESİ TAMAMEN HAKSIZ"

Türkiye’de ileri demokrasinin bu şekilde yürüdüğünü dile getiren CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, yapılan uygulamayı sert dille eleştirdi. Şahinbey Belediyesi’nin tamamen haksız olduğunu ve konuyu TBMM’ye taşıyacağına dikkat çeken Mehmet Şeker, “Herkesin bir yetkisi var ama bunun kötüye kullanılmaması lazım. Esnaf yürüyerek ne yaptı, arabaları ateşe mi verdi okul mu yaktı, Türk bayrağını gönderden mi indirdi? Bunları yapanlara seslerini çıkarmadılar, görmezden geldiler. Ama gariban işçi, memur, öğrenci hakkını arıyorsa TOMA ile biber gazı ile polis saldırıyor. Böyle bir mantık olur mu? Devletin görevi halkını dövmek, biber gazı sıkmak değil, sorunlarını dinlemek. Onu yapan polis büyük pişman olmuştur inşallah. Halka karşı eylem yaparsanız bir gün halkın tokatını yersiniz.” diye konuştu.

Polisin bu uygulamasının İç Güvenlik Yasa Paketi'nin sonucu olduğuna vurgu yapan Şeker, “Paketin Meclis'ten geçmesi halinde artık hakim, savcıya gerek kalmadan polis, amirinin yetkisi ile istediği adamı gözaltına alacak. Bu Deli Dumrul yasasıdır, dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Bugün biber gazı için ‘sık ulan sık’ sözü yarın paketin geçmesi halinde silah için ‘sık ulan sık’ halini alacak. Polise yetki verirsen her şeyi yaptırırsın.” açıklamalarına yer verdi.

"MOLOTOF ATANA GÜL, HAKKINI ARAMAK İÇİN YÜRÜYEN ESNAFA BİBER GAZI VAR"

Polisin zorla biber gazı sıktırmasına sert tepki gösteren MHP Gaziantep İl Başkanı Muhittin Taşdoğan ise “Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yeni Türkiyesinde molotof atana gül, hakkını aramak için yürüyen esnafa biber gazı var. Esnaf, Şahinbey Belediyesi’ne karşı doğal tepkisini göstermiştir. Ellerinde molotof yok, silah yok, taş yok, esnafa biber gazı sıkılması hoş olmamıştır. İç Güvenlik Yasa Tasarısı ile bu uygulamaların daha ağırları gelecek.” ifadelerine yer verdi.

"POLİSE ZORLA BİBER GAZI SIKTIRMAK HALKIN İRADESİNE MEYDAN OKUMAKTIR"

Hakkını arayan esnafa polisin zorla biber gazı kullandığını söyleyen HDP Gaziantep Eş Başkanı Mehmet Karayılan ise “Devletin vatandaşların talebini dinlemesi gerekiyor. Ancak polisin insanlara gaz sıkması antidemokratik uygulamadır. Güvenlik güçlerinin, sadece bir kesimi koruduğunun açık kanıtıdır. Polisin duyguları ağır basarak biber gazı sıkmak istememiştir fakat amirlerin o polisi yaka paça tutarak zorla gaz sıktırması, devletin halkın iradesine meydan okumasıdır.” dedi.

Hak arayan esnafa polisin o şekilde müdahale etmesinin kabul edilir bir şey olmadığını vurgulayan CHP Gaziantep İl Başkanı Sait Köse de “Polisin daha hoşgörü ile müdahale etmesi gerekiyordu. Esnafın Şahinbey Belediyesi ile yaşadığı sıkıntıyı sağır sultan bile duydu ancak Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu hala bunu duymadı.” şeklinde konuştu.