Başbakan Ahmet Davutoğlu, azınlık kavramını sosyal hayatta kaldırmak konusunda kararlı olduklarını belirterek, "Azınlık kavramını, bazı uluslararası hukuk metinlerinde Lozan'da olabilir ama sosyal hayatta ortadan kaldırmaya da kararlıyız. Siz bu toprakların asli çocuklarısınız, dışarıdan gelmediniz, dışarıya gitmeyeceksiniz. Bu gelenekler, bu topraklarda yaşadı. Bu topraklarda da yaşamaya devam edecek." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’deki gayrimüslim kanaat önderleri ile bir araya geldi. Ankara’da Ankara Palas’ta düzenlenen akşam yemeğinde gayrimüslim kanaat önderlerine hitaben bir konuşma yapan Davutoğlu, azınlık kavramını sosyal hayattan kaldırmaya kararlı olduklarını söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasında, şehirleri Müslüman, Hristiyan, Musevi şehirler hatta Sünni şehirler gibi, Türk, Arap, Kürt şehirler, Rum şehirler gibi bölmek yerine, tarihte olduğu gibi hepimizin ortak mekanları haline getirmek durumunda olduklarını ifade ederek, “Bu kırılmaların yaşanmasında, dışlayıcı kültürün büyük tesiri oldu. Dışlayıcı, ötekileştirici kültür, bir müddet sonra neyi kaybettiğini fark etmeden aslında tarihin sahnesinden belli aktörleri aldı, götürdü, çıkardı. Büyük acılar yaşandı. Buna direnenler de çıktı, bunun için çaba sarf edenler de.” şeklinde konuştu.

Herkesin sevinçlerini ve güzel tarihi geçmişi andığı ortak bir kültürü oluşturmak durumunda olduğunu vurgulayan Davutoğlu, ilk Ermeni romanının Türkçe yazılmış olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizdi. Davutoğlu, ardından da “Aynı şekilde güzel Türk musikisine Ermeni boyutunun ne kadar büyük katkılar yaptığını gözardı etmemek lazım. Musevi, Rum kültürlerinin bizim kültürümüz içinde nasıl bir harmanla yaşadığını hiç unutmamız lazım. Bunlar bizim tarihimiz.” diye ekledi.

Sözlerini “Acılar, hep gözümüzün önünde olmalı ama o acılardan hep beraber güzel bir gelecek inşa etmek de elimizde.” şeklinde sürdüren Başbakan Ahmet Davutoğlu, kendisinin de bu geleceğin yine bu topraklardan, Anadolu'dan, İstanbul'dan inşa edileceğine derinden inanmış biri olduğunu kaydetti. Kırılmaların, dışlanmaların yaşandığı dönemlerin geride kaldığını söyleyen Davutoğlu, “Biz yeni Türkiye derken bütün bu dışlanmışlıkların, bütün bu ötekileştirme çabasının, iç tehdit algılanmaların sona erdiği bir Türkiye anlayışıyla bunu söylüyoruz. Bu masayı, bu anlamda beraberce yeni Türkiye'nin, sadece yeni Türkiye'nin değil yeni Balkanların, yeni Ortadoğu'nun, yeni Kafkaslar'ın inşa edileceği bir ortak sohbet halkası olarak görüyorum.” diye seslendi.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni nesillerin, yeni bir anlayışla iki şey üzerine gelecek inşa etmesinin önemli. Birisi; o kadim geleneği temsil eden tarihimiz, ortak tarihdaşlığımız. İkincisi de; Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin eşit vatandaşları olmaktan gelen ortak vatandaşlık bilincimiz. Kim ki tarihimizi, ortak tarihimizi reddedecek şekilde belli kültürleri, dini gelenekleri dışlar, ötekileştirir, aslında kendi geleneğine de ihanet etmiş demektir. Kim ki vatandaşlık kimliğinin ötesinde salt azınlık kavramı üzerinden bir şekilde vatandaşlar arasında 'esas vatandaş', 'ikinci sınıf vatandaş' ayrımı yapar, o devletin temeline dinamit koymuş olur. Ben size Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak ilk defa bu ölçekte bir araya gelmemiz dolayısıyla, şunu açık yüreklilikle ifade etmek isterim. Biz o ortak tarihimizin en güzel şekilde yeniden canlanmasını siyasetimizin, kültürümüzün bir zarureti olarak bir gerekliliği olarak görüyoruz. Dolmabahçe'de bir araya geldiğim dini liderlerine de ifade ettiğim gibi azınlık kavramını, bazı uluslararası hukuk metinlerinde Lozan'da olabilir ama sosyal hayatta ortadan kaldırmaya da kararlıyız. Siz bu toprakların asli çocuklarısınız, dışarıdan gelmediniz, dışarıya gitmeyeceksiniz. Bu gelenekler, bu topraklarda yaşadı. Bu topraklarda da yaşamaya devam edecek. Bu bilinçle hep beraber asli unsur olduğumuza inandığımızda, bütün o acı hatıraları ya da bugünkü dışlanmışlıkları aşabiliriz ve Avrupa'da son dönemde, Avrupa başkentlerinde görülen o ırkçı, dışlayıcı yaklaşımlara karşı da Türkiye'de güzel bir model oluşturabiliriz.”

Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu ile birlikte katıldığı yemekte kabineden de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam yer aldı. Yemeğe katılan 40’a yakın gayrimüslim kanaat önderleri arasında ise Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu, Üsküdar Surp Harç Ermeni Okulu Vakfı Başkanı Toros Alcan, Şişli Karagözyan Ermeni Yetimhanesi Vakfı Başkanı Dikran Gülmezgil, Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Rum Vakıfları Derneği Başkanı Andon Parizyanos, Beyoğlu Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Vakfı Başkanı Sait Susin, Keldani Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Yusuf Basmacıoğlu, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan gibi isimlerin olduğu öğrenildi.